V občini Velike Lašče občinski praznik praznujejo 8. junija, to je na dan, ko naj bi se, o dnevu rojstva si sicer vsi niso enotni, leta 1508 v Rašici pri Velikih Laščah rodil Primož Trubar. Ker pa letos zaznamujejo tudi 100 let od smrti Josipa Stritarja, bo tokratni občinski praznik namenjen spominu na njegovo zapuščino.

Praznično dogajanje bo potekalo ves teden. Začeli ga bodo torej 8. junija na Trubarjevi domačiji z Literarno akademijo Dom v jeziku, ki jo prirejajo skupaj z Društvom slovenskih pisateljev. Sledila bo likovna razstava Trubarjevi kraji z naslovom Josip Stritar in likovna kritika.

Osrednja prireditev bo v petek zvečer, ko bo na Trubarjevi domačiji potekala slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj, ki ji bo sledil koncert Nine Pušlar.

V soboto na Levstikovem trgu v Velikih Laščah pripravljajo trški dan, na katerem se bodo ob spremljevalnem programu predstavili lokalni ponudniki. Zvečer se bo dogajanje preselilo na Grad Turjak, kjer bo 25. revija pevskih zborov in vokalnih skupin občine Velike Lašče.

Praznični teden bodo sklenili z jubilejnim, 30. pohodom po Velikolaški kulturni poti v organizaciji Planinskega društva Velike Lašče. Pot je krožna in povezuje rojstne kraje Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja.