Kot je povedal za STA, bo letošnji festival ponudil žanrski konglomerat hibridnih predstav, ki bodo povezovale lutke, glasbo, igro kot tudi gledališče objekta.

Večžanrskost bo po Potočanovih besedah najvidnejša v predstavah vsestranskega gledališkega ustvarjalca in glasbenika Matije Solceta ter v kabaretu žive ljudsko-elektronske glasbe v kombinaciji z zvokom materialov, ki ga bodo izvedli češki umetniki, združeni v kolektiv Studio DAMUZA & Fekete Seretlek.

Obenem bodo gostili tudi več umetnikov, ki se bodo predstavili s cirkuškimi elementi in prvinami uličnega gledališča. Ti prihajajo iz Mehike, ZDA, Švice in Italije. S kombinacijo bodo prikazali kontrast med odrskimi uprizoritvami v zaprtih prostorih in uličnimi predstavami, je pojasnil Potočan.

Festival se bo začel prihodnji četrtek v Hrastniku, kjer bo potekal do nedelje, 26. maja. Pozneje se bodo Rdeči revirji selili v Zagorje, kjer bo festivalsko dogajanje potekalo med 31. majem in 1. junijem. Konec junija se bo festival ustavil še na zadnji postaji v Trbovljah, kjer bo program na sporedu med 21. in 22. junijem.

V času festivala bo v vseh omenjenih krajih potekalo pestro umetniško dogajanje z različnih področij uprizoritvenih umetnosti – ples, gledališče, cirkus, klovnovski kabaret, ulično gledališče, intervencije na ulici, lutkovne predstave.

Več kot 50 – večinoma brezplačnih – prireditev bo namenjenih različnim generacijam, okusom in interesom, so zapisali organizatorji, ki so spomnili še na letošnje leto, ki ga Zasavje zaznamje kot leto uporništva.

Hrastnik bo namreč počastil 10. obletnico zadnje stavke rudarjev in hkrati 90 let od odmevne rudarske stavke (1934), ko so si rudarji izborili boljše delovne razmere. Stavka se je razširila tudi na druge tovarne v občini in na celotno nekdanjo državo. V Trbovljah pa poleg obletnic teh dveh stavk praznujejo tudi stoletnico spopada med delavci in Orjuno. Spominu na ta upor se bodo pridružili tudi s festivalsko produkcijo Bratje, podajmo si roke.

Festival Rdeči revirji, ki ga je Potočan najprej uvedel v Hrastniku, leta 2013 pa se je razširil še v Trbovlje in Zagorje, danes predstavlja pomembno stičišče kulturnega in umetniškega življenja v zasavski regiji. V več kot dveh desetletjih svojega delovanja je festival postal osrednji dogodek, ki pripomore k prepoznavnosti regije in krepitvi njenega kulturnega življenja, so zapisali organizatorji.

Temeljna zamisel festivala je v povezovanju na več ravneh. Tako program kot vsebine festivala pa pomenijo tudi dejanje kulturne decentralizacije.

Udarno ime tradicionalnega festivala uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji izhaja iz sinonima za tri zasavske doline – Trbovlje, Hrastnik, Zagorje –, ki so včasih predstavljale vrelišče boja za pravice delavskega razreda. Z zapiranjem rudnikov in tovarn pa izginja bistvo teh dolin pa tudi osnovne ljudske vrline delavskega človeka: poštenost, delavnost, preprostost in iskrenost, ki dajejo identiteto krajem, ki so nastali iz človekovega dela in boja za delavske pravice. Festival tako "predstavlja način, kako vrednote ohraniti oziroma jih ponovno prebuditi v drugačni obliki", so zapisali v zavodu Vitkar, ki ga vodi Potočan.

Festival organizira zavod Vitkar v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem – KRC Hrastnik, Mladinskim centrom Hrastnik, Mladinskim centrom Zagorje, Zavodom za mladino in šport Trbovlje ter Delavskim domom Trbovlje. Finančno ga podpirajo ministrstvo za kulturo in lokalne skupnosti.