V treh dneh se bo predstavilo okoli 150 mladih ustvarjalcev z gledališkimi in lutkovnimi predstavami, filmi, likovnimi deli in fotografijami.

Foto: Matej Maček
Foto: Matej Maček

Pester festivalski program se bo sklenil v nedeljo popoldne s podelitvijo nagrad. Strokovna žirija, ki jo sestavljalo scenaristka in producentka Marina Gumzi ter igralca Voranc Boh in Nejc Jezernik, bo podelila vizionarje za najboljšo gledališko in najboljšo lutkovno predstavo ter najboljši film, s posebnimi vizionarji pa bo lahko nagradila tudi druge presežke. Žirantki letošnjih Fotovizij Ana Skobe in Manca Juvan Hessabi bosta razglasili fotovizionarja oziroma fotovizionarko leta 2024.

Vizije so največji festival mladinske kulture v Sloveniji, ki je z izjemo dveh let vedno potekal v Novi Gorici. Po besedah direktorja festivala Matjaža Šmalca mlado mesto mlademu festivalu omogoča odlične razmere za izvedbo, saj ima dovolj odrov ter razstavnih in drugih prostorov.

Letos se je na festival prijavilo 41 gledaliških in pet lutkovnih predstav, od katerih so organizatorji v gledališki del uvrstili sedem, v lutkovni pa tri predstave. Obenem so dobili tudi 44 filmov, za Fotovizije pa je svoja dela prispevalo 32 mladih fotografov. V okviru FilmFreša si bo tako mogoče ogledati 15 kratkih igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov, v sklopu Fotovizij pa bo pod naslovom Preko meje razstavljalo 11 mladih fotografov.

Festivalski program bo potekal na treh prizoriščih: v Kulturnem domu Nova Gorica, v novogoriškem gledališču in na Gimnaziji Nova Gorica. Razstava Fotovizije, ki jo bodo odprli v nedeljo, pa bo odprta v goriški knjižnici Franceta Bevka; ogledati si jo bo mogoče tudi zunaj delovnega časa knjižnice.

Festival s pomočjo partnerjev in Mestne občine Nova Gorica organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.