Obogatil ga bo spremljevalni program s koncerti, delavnicami, pogovori, predavanji in športnimi dejavnostmi.

Kino Bled ustvarja kolektiv mladih filmofilov, ki so se, kot so zapisali v sporočilu za javnost, odločili, da je čas, da vzamejo stvari v svoje roke in prižgejo iskrico v kulturnem življenju svojega domačega kraja. Tako so leta 2019 organizirali prvi Kino Bled Festival.

Vsako leto je festival privabil več kot 1000 obiskovalcev, letos pa organizatorji pričakujejo že več kot 2000 ljudi. Še precej večje načrte imajo za prihodnje leto, ko nameravajo festival razširiti na še več prizorišč in močno povečati tako število projekcij kot število spremljevalnih dogodkov.

V preteklih letih, ki jih je zaznamovala epidemija, so začeli tudi predvajanje filmov skozi vse leto. Pripravili so tudi niz seminarjev, okroglih miz, delavnic in športnih ter meditativnih dogodkov. Letos pa filmski festival širijo tako, da se povezujejo z vsemi ljubitelji kulture na Bledu in v okolici.

Poslanstvo festivala, ki se tokrat ozira k raziskovanju posledic epidemije covida-19, podnebnih sprememb in vojne, vidijo v bogatenju blejskega kulturnega prostora. "Kino Bled je sodelovalna platforma, usmerjena k blagostanju in grajenju kvalitetnega kulturno-izobraževalnega dogajanja na Bledu," so zapisali.

Odločili so se tudi, da festival odprejo svetu in povabijo filmske ustvarjalce od vsepovsod, da prijavijo svoja dela. Letos so to ustvarjalci kratkih filmov v štirih kategorijah, in sicer komedije, duševnega zdravja, distopije oziroma utopije in naravoljubja. Izbrani filmi v vseh štirih kategorijah bodo predvajani na festivalu in bodo tekmovali za unikatno ročno izdelano nagrado.

Letos so nadgradili tudi spremljevalni program, ki ga sestavljajo delavnice, pogovori, potopisna predavanja, športne dejavnosti in jutranja joga. Na programu bodo tudi trije koncerti. Prav tako so razširili gostinsko ponudbo v Zdraviliškem parku, kjer bo potekal osrednji del festivala z brezplačnimi projekcijami.

V Festivalni dvorani Bled bo od srede na sporedu tekmovalni del programa s kratkimi filmi in plačljivi del festivala s celovečerci. Odprli bodo tudi poseben prostor, poimenovan Čuječa soba. Kot so pojasnili, bo to soba za oddih, navdih in nego duševnega zdravja. Poleg tega bodo v Festivalni dvorani potekali različni pogovori, v petek, soboto in nedeljo pa v dopoldanskem času še filmi za otroke, ki jih bodo spremljale otroške delavnice.