Festival, na katerem bodo predvajali 13 filmov, je poklon zasavski tradiciji rudarjenja in opomin, da boj za delavske pravice nikoli ni končan.

Kamerat – kot so si včasih govorili knapi – ne pomeni le sodelavca, ampak precej več. Pomeni tovarištvo, pomeni solidarnost, pomeni organiziranje za skupne cilje. Tako so se 3. julija leta 1934 organizirali tudi zasavski rudarji, solidarno pa so se jim pridružili tudi vsi delavci iz drugih panog. Skupaj so si s petdnevno gladovno stavko izborili dostojne pogoje dela. 3. julij je tako postal praznik občine Hrastnik, je povedala vodja festivala Nina Kavzar.

Ob tej priložnosti so ustanovili festival, s katerim bodo oživili prostore, ki so jih desetletja uporabljali delavci. Filmi so razdeljeni v štiri sklope: retrospektiva, dokumentarni film, celovečerni film in fokus. V sklopu fokus bo poudarek na filmih protagonista socialnega realizma in družbene kritike, režiserja Kena Loacha.

"Festival pa se ne bo omejil zgolj na film, temveč je njegov namen tudi spodbuditi refleksijo glede položaja delavstva v različnih ekonomskih kontekstih. Tako bo festival vključeval tudi bogat spremljevalni program s pogovori in okroglimi mizami o filmu, delavstvu in širšem socialnem položaju tako delavcev kot tudi ustvarjalcev, obenem pa tudi bogat kulturni program lokalnih društev," je še dejala Nina Kavzar.