Novembra smo. je skupni projekt ljubljanskih akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter filozofske fakultete. "Živimo v viharnem času velikih sprememb. Vse te spremembe pa se odvijajo znotraj koordinat sveta, ki jih sestavljajo narava, človek, oblast in, kar je nova koordinata našega novega sveta, umetna inteligenca. Gre za novo zgodovinsko stvarnost, ki pred človeštvo in vsakega izmed nas postavlja nove velike izzive in dileme," je ob programu zapisal prodekan za znanstvenoraziskovalno delo in doktorski študij na filozofski fakulteti Sašo Jerše.

Kot je poudaril, znanstveniki, znanstvenice, raziskovalke, raziskovalci na področju humanistike in družboslovja ter likovne umetnice in umetniki ter oblikovalke in oblikovalci skupaj s svojimi študentkami in študenti, združeni v projektu Novembra smo., "skeptični gledamo na takšne anamneze naših znanosti in umetnosti. Naša stava je drugačna, povsem nasprotna. Verjamemo v moč naših znanosti in umetnosti." V projektu Novembra smo. bodo svoja raziskovanja in spoznanja soočili ter vzpostavili med njimi tvoren, živ, živahen dialog, je napovedal.

Projekt bo 7. novembra zvečer na filozofski fakulteti uvedlo odprtje razstave študentov ALUO-ja in nastop Študentskega pevskega zbora Filozofske fakultete pod vodstvom profesorja Matjaža Barba ter vodeni ogled po razstavi z avtoricami in avtorji, študentkami in študenti vseh smeri študija na ALUO-ju.

V sklopu projekta se bo zvrstilo več predavanj, razstav in videoprojekcij, pripravili pa bodo tudi dve okrogli mizi, prva bo pod naslovom Neustavljiva moč umetniškega izraza in filozofsko-estetski ideal: Ali umetnost sploh potrebuje filozofijo? 14. novembra v prostorih ALUO-ja, druga pa bo 28. novembra na filozofski fakulteti. Na okrogli mizi Proglas bodo predstavili večletni multidisciplinarni projekt, pri katerem sodelujejo tednik Mladina, študentke in študenti oddelkov za filozofijo, za prevajalstvo in za sociologijo ter študentke in študenti oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij na ALUO-ju.

Projekt Novembra smo. bodo sklenili 30. novembra na ALUO-ju s filmskim večerom Popotovanja skozi čas in prostor, na katerem bodo prikazali večkrat nagrajena filma, ki obravnavata tematiko na stičišču arheologije, umetnosti, konservatorstva in muzeologije v kontekstu sirskega konflikta: Pozabljeni obrazi Palmire (Meyar AL-Roumi, 2020) in Cirijakova prisega (Olivier Bourgeois, 2021), je mogoče razbrati iz programa projekta Novembra smo.