Simfonični orkester in Big band RTV Slovenija sta skupaj z orkestrom iz Pikardije v Franciji ustvarila slavnostni glasbeni večer. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija
Simfonični orkester in Big band RTV Slovenija sta skupaj z orkestrom iz Pikardije v Franciji ustvarila slavnostni glasbeni večer. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija
Ravelov Bolero v interpretaciji D Strojev
Galakoncert ob jubileju RTV

Uvod v slovesni večer, za katerega povod sta 50. obletnica slovenske televizije in 80. obletnica Radia Slovenija, je bila oddaja Ostanite še naprej z nami. Avtorica oddaje Mojca Mavec nam je predstavila zgodovino RTV Slovenija. Ne le zgodovine v suhoparnih podatkih, ampak zgodovino, ki so jo živeli poslušalci in gledalci. Njihovi pogledi na program nekoč in danes ter na vlogo, ki jo v njihovih življenjih igrata slovenska nacionalna televizija in nacionalni radio, so bili bistvo enourne oddaje.

Simfonikom in bigbandovcem so se pridružili francoski glasbeniki
Glavna točka večera je bil veliki koncert v odprtem gledališču ljubljanskih Križank. Nastopili sta obe zasedbi, katerih dolgoletna dejavnost je obrodila dragoceni korpus glasbenih izdaj založbe RTV Slovenija. To sta seveda Simfonični orkester RTV Slovenija in Big Band RTV Slovenija. Nastop obojih sta dopolnila koncert francoskega orkestra Orchestre de Picardie z dirigentom Pascalom Verrotom in prispevek uveljavljenih glasbenih imen, kot sta violinistka Sarah Chang in egiptovski virtuoz na klavirju, čigar kariera sega v konec petdesetih, Omar Khairat.

Številni glasbeni gostje
Na odru so se zvrstili tudi slovenski glasbeniki, ki so v svoji karieri že sodelovali s katero od RTV-jevskih glasbenih zasedb. Alenka Godec, Blaž Jurjevčič, Janez Lotrič, Oto Pestner, Jan Plestenjak, Darja Švajger in zasedba Stroj Machine so tisti, ki so sprejeli povabilo k sodelovanju. Tudi program je bil v znamenju vloge, ki sta jo v razvoju slovenske glasbene produkcije odigrala Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Na sporedu so bila namreč dela skladateljev, ki so več kot enkrat sodelovali z RTV Slovenijo. Njihova imena so Uroš Krek, Janez Gregorc, Slavko in Vilko Avsenik, Jože Privšek in Mojmir Sepe.

Neposredni prenos dogajanja v Plečnikovem gledališču na prostem ste lahko spremljali tudi na naši spletni strani ter na prvem programu TV Slovenija in na vseh treh programih Radia Slovenija; prav tako so dogajanje prenašali televizija Koper - Capodistria, Televizija Maribor, Radio Maribor in Radio Koper.

Ravelov Bolero v interpretaciji D Strojev
Galakoncert ob jubileju RTV