Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Novo mesto

Novo Mesto je vsekakor zvesto svojemu imenu, saj je v svojem bistvu napreden in mladostno intenziven kraj; zato ni čudno, da je v kulturnem smislu zelo avantgardno. Kot srce živahne Dolenjske je mesto znano po festivalih in gledališču.

Novo mesto v projekt vstopa s številnimi glasbenimi festivali, kot sta Rock Otočec in Jazzinty, in odlično domačo gledališko produkcijo Anton Podbevšek Teatra.

"Duhovna identiteta Novega mesta temelji na zavesti o izjemnem bogastvu njegovega kulturnega izročila. To izročilo ostaja spodbuda in merilo tudi za sedanji novomeški kulturni razmah, ki ga ob bogastvu knjižnice in muzeja z galerijo na novo izpričujeta prvo mestno poklicno gledališče in glasbeni razcvet. Novo mesto se, zazrto vase in v svet, zavzeto preraja v nespregledljivo kulturno središče, odprto tudi za prihodnost," je povedal akad. prof. dr. Milček Komelj, častni meščan Novega mesta, sicer predsednik Slovenske matice.

Krajše predstavitve nekaterih zanimivejših dogodkov v dolenjski kulturni prestolnici leta 2012 predstavljamo spodaj. 


OTVORITVENI DAN EPK-JA V PARTNERSKEM MESTU NOVO MESTO; 28. JANUAR
KC Janeza Trdine, Športna dvorana Marof

V okviru slavnostne otvoritve bo v Kulturnem centru Janeza Trdine Sneguljčica – glasbeno plesna pravljica za otroke. Gre za uspešno reinterpretacijo uspešne gledališke igre, podprte z elementi muzikala, ki so jo leta 1953 avtorsko obdelali in postavili na domači oder novomeški avtorji in izvajalci (Kulturno prosvetno društvo Dušan Jereb). Predstava je namenjena predvsem otrokom, primerna pa je tudi za vse ostale starostne skupine. Športna dvorana Marof bo gostila koncert skupin Dan D, Cross Fire in New Citizens.

OZNAČITEV KULTURNE DEDIŠČINE V STAREM MESTNEM JEDRU NOVEGA MESTA; 13. JANUAR–19. DECEMBER
Različna prizorišča

V starem mestnem jedru so številne znamenite hiše, ki bodo v letu 2012 označene s simbolom "kulturna dediščina" in kratkim opisom v slovenskem in angleškem jeziku. Meščani, turisti in drugi obiskovalci bodo tako na ulicah spoznali posebno zgodovino mesta.

KRONIST NOVEGA MESTA; 16. JANUAR–19. DECEMBER
Spletna stran ŽnD, različna prizorišča v Novem mestu in okolici

Glavni cilj projekta je večletno kontinuirano fotografsko dokumentiranje različnih vidikov kulturnega, umetniškega, družbenega, političnega, gospodarskega, športnega, javnega in zasebnega življenja v Novem mestu in njegovi okolici. Profesionalni fotograf, ki bo fotografiral po strokovnih navodilih novomeške enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana, bo med drugim spremljal tudi vse dogodke v okviru Evropske prestolnice kulture.

MESTO GOGA (HIŠA KULTURE); 1. FEBRUAR–20. DECEMBER
Različna prizorišča

Hiša kulture z atrijem in knjigarno Goga v središču Novega mesta je, ko govorimo o številnih dogodkih in dejavnostih v letu prestolovanja evropski kulturi, središče tudi v vsebinskem pomenu. Ti se na eni strani napajajo pri meščanskoavantgardni tradiciji novomeške pomladi v vse prej kot živahnem centru Novega mesta, na drugi pa pri spregledani in zatirani romski populaciji in njeni kulturi v getoiziranih barakarskih naseljih, ki obkrožajo mesto.

FOTOGRAFSKA IZKUŠNJA; 20. MAREC–20. APRIL
Galerija Simulaker

Fotografska izkušnja je mednarodni natečaj za mlade fotografe v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki ga organizira Svet Evrope in že vrsto let koordinira Generalitat de Catalunya iz Španije. Programu se je leta 1998 priključila tudi Slovenija. Od leta 2002 ga izvaja LokalPatriot iz Novega mesta. V času intenzivne globalizacije iz njene monokulture počasi, a vztrajno izginjajo lokalne posebnosti in značilnosti malih narodov. Fotografska izkušnja bo v letu 2012 mlade ozaveščala, kako pomembno je ohranjati posebnosti kulturne dediščine Slovenije in jo z razstavami predstavljati v različnih evropskih državah.

VELEBLAGOVNICA SITULA; 1.–30. APRIL
Kavarna Situla, Skriti vrt Situla, Restavracija Situla,
Veleblagovnica Situla

Staro mestno jedro Novega mesta bo v letu 2012 oživljalo več kot sto dogodkov, v katerih se bodo prepletli kulturna zgodovina mesta in Dolenjske ter sodobni izzivi časa. Povezovalna nit dogodkov bo trgovina v zgodovinskem mestnem jedru, ki bo ponujala izdelke skoraj pozabljenih rokodelcev in obrti.

SLOVENSKI AVTORJI V ROKI; 1. APRIL–30. SEPTEMBER
Spletna stran ŽnD

Gre za projekt, v prvi vrsti namenjen promociji slovenskih avtorjev. Načrtovan je tako, da bo omogočal neposredno interakcijo med avtorjem in bralcem; predvsem v duhu odprte kode, kar pomeni, da bodo vsebine lahko dodajali vsi, tako založbe kot tudi producenti in avtorji, če se bodo želeli aktivno vključiti v promocijo. V zadnji fazi bo občinstvu ponujen prvi zaščiteni slovenski "epub bralnik". Rešitev bo v praksi omogočila nujno potrebno zaščito pri distribuciji. Po zaključku te faze se bo lahko aplikacija spremenila v zanesljiv distribucijski kanal slovenskih vsebin, ki ga že zdaj nujno potrebujemo. Po tej fazi bodo lahko svoje tekste objavljali tudi avtorji.

OPERETA ŽENIN V ZAGATI; 1.–30. APRIL
Dvorana Marof

Glasbena šola Novo mesto s svojim simfoničnim orkestrom in solisti že tradicionalno pripravlja lastno produkcijo opernih in operetnih del. V letu 2012 bo tako izvedla opereto v treh dejanjih z naslovom Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme. Delo je satiričnohumorne narave, izvedli pa ga bodo Novomeški simfonični orkester, domači in gostujoči solisti ter združeni novomeški pevski zbori.

OD GODBE V ORKESTER; 1.–30. APRIL
Različna prizorišča

Projekt v Maribor in preostala mesta Evropske prestolnice kulture prinaša godbo Pihalnega orkestra Krka, ki velja za enega naših najuspešnejših glasbenih sestavov. Glasbeniki gojijo raznovrsten repertoar slovenskih in tujih skladateljev, s profesionalnimi izvedbami pa navdušujejo strokovno in ljubiteljsko javnost.

JEAN MARC CARACCI: HOMO URBANUS EUROPEANUS; 9. MAJ–1. JULIJ
Javni prostor v starem mestnem jedru

Carraci je serijo Homo Urbanus Europeanus ustvarjal zadnjih nekaj let po številnih evropskih prestolnicah in večjih mestih. Serija črno-belih fotografij bo prikazovala detajle monumentalnih stavb sodobne arhitekture, ki zavzemajo večino slikovnega polja. Središče kompozicije bo zavzemala podoba naključne neznane osebe, ki se je v danem
trenutku znašla v konkretnem arhitekturnem ambientu. Avtorjevo delo, posneto v več kot tridesetih evropskih mestih, sporoča, da smo si Evropejci precej podobnejši, kot si mislimo.

POpMLAD; 13. MAJ–1. DECEMBER
Glavni trg

Projekt bo zanimiv za ljubitelje zborovske ter rokovske in džezovske glasbe, saj na domiseln način združuje vse troje. V letu 2012 bo ta novomeški projekt z zanimivo zborovsko interpretacijo sodobnih skladb že četrti. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili slovenski popevki ter slovenskim in tujim popovskim, rockovskim, džezovskim in gospelskim skladbam, prirejenim za zborovsko petje in rockovsko oz. džezovsko glasbeno spremljavo. Za dodatno popestritev skladb bodo poskrbeli različni gostje.

PRETEKLOST NOVEGA MESTA IN NJEGOVA PREMIČNA
DEDIŠČINA / NOVOMEŠKA SITULSKA UMETNOST,
ETNOLOŠKA DEDIŠČINA DOLENJSKE; 1. JUNIJ–19. DECEMBER
Dolenjski muzej Novo mesto

Razstava bo prikazovala najpomembnejše, prestižne uvožene in vrhunske domače situle (vedrice) prebivalcev ob Krki. Realistično upodobljene živali in ljudje v nošah z okrasjem, opremo in orožjem bodo zažareli v zeleno patiniranem bronu in zrcalili elito halštatske družbe, ki je na prepihu med Alpami, Sredozemljem, Balkanom in vzhodnimi ravnicami ustvarila presežke, ki so sooblikovali evropski kulturni prostor, situle pa sodijo med najpomembnejšo kulturno dediščino Evrope.

TEDEN KULTUR 2012; 11.–15. JUNIJ
Novi trg, KC Janeza Trdine

Kulturne posebnosti prebivalcev bodo predstavniki etničnih skupin, ki so zaznamovane s predsodki, stereotipi in diskriminacijo, obiskovalcem približali skozi folkloro, poezijo, prozo, slikarstvo, glasbo in kulinariko. Radovedneži bodo tako spoznavali odtenke različnih kultur in kulturno širino drugih narodov, ki živijo pri nas.

MUZEJSKI VRTOVI; 22. JUNIJ–1. SEPTEMBER
Vrtovi dolenjskega muzeja, atrij LokalPatriota

Muzejski vrtovi s svojim edinstvenim programom privabljajo tako literarne navdušence kot tudi ljubitelje zapostavljenih glasbenih zvrsti, kot so džez, šanson in etnogodba. Obiskovalci bodo v letu 2012, v intimnem vzdušju lepo obnovljenega in očarljivega ter izjemno akustičnega novomeškega mestnega atrija doživeli koncertne dogodke različnih zasedb v vsej njihovi polnosti. V atriju se bodo vrstile tudi umetniške razstave, ki bodo polepšale koncertno
prizorišče in ga spremenile v čudovito galerijo na prostem.

ROCK OTOČEC; 28. JUNIJ–1. JULIJ
Otočec

Pestro koncertno dogajanje bodo dopolnjevale najrazličnejše delavnice, natečaji in tekmovanja, dogajanje pa bo predstavljeno v časopisu Rock Otroček. Seveda ne bodo manjkale niti znamenite igre v blatu, na vodi in v zraku ter bivanje v naravi, kampiranje in druženje v sproščenem okolju. Veliko število dobrih koncertov, tradicionalne blatne scene in vsesplošna sproščenost privabljajo obiskovalce od blizu in daleč. Festival promovira kakovostno rockovsko glasbo in dobro življenje, obsoja pa nasilje, nestrpnost in uživanje
prepovedanih drog. O priljubljenosti festivala najbolje priča dejstvo, da številni zvesti privrženci kupujejo vstopnice že v času, ko ni znan še nobeden izmed nastopajočih.

ČLOVEK Z BOMBAMI; 28.–30. JUNIJ
Otočec

Umetniška akcija Človek z bombami bo rockopera ter interaktivni poklon novomeškemu pesniku in avantgardnemu pionirju Antonu Podbevšku, ki je leta 1925 izdal istoimensko pesniško zbirko. Predstava bo delovala na ravni poezije in zvoka. Obiskovalcu se bo s svojimi "bombami" predstavila serija glasbenih ustvarjalcev popolnoma različnih glasbenih zvrsti: Laibach, Siddharta, Dan D, operni pevci, zbori in simfonični orkester. Nasproti glasbenim ustvarjalcem bodo stali performerji, ki bodo interpretirali besedila Badiouja, Wajcmana, Lyotarda, Deleuzea in Brechta, plesalci sodobnega plesa, atleti oziroma gimnasti, ki bodo razvijali opus vaj Leona Štuklja in negativno vizijo masovk Antona Podbevška, ter Igor Štromajer z medmedijskimi medcelinskimi dialogi o objektu stoletja. Zaradi edinstvene kombinacije umetnikov bo umetniško bogat dogodek zanimiv za širše občinstvo. Premiera bo ob reki Krki na Otočcu, sledila pa ji bo vsaj ena ponovitev v partnerskem mestu.

PLESNA PRAVLJICA; 13. JULIJ
Vrtovi Dolenjskega muzeja

Plesna pravljica je plesna predstava, nastala na pobudo mladostnikov, ki raziskujejo moderne in inovativne pristope s spajanjem različnih zvrsti "novih", modernih oblik plesa. Navdih zanjo so našli v pravljičnih Vrtovih dolenjskega muzeja, ki v poletnih mesecih ne bodo zaživeli zgolj s pomočjo projekta Muzejski vrtovi, temveč tudi skozi sodoben plesni utrip. S projektom bodo poskušali pospešiti družabni mestni utrip v malce pozabljenem starem mestnem jedru in ga na ta način prebuditi iz otopelosti.

FOTOPUB, 23. JULIJ–18. AVGUST
Klub LokalPatriot; Galerija Simulaker; Dolenjski muzej;
Knjižnica Mirana Jarca; atrij knjigarne Goga

Delavnice Fotopuba bodo v letu prestolovanja odlična priložnost za prvo spoznavanje s fotografijo in izpopolnjevanje na najvišji ravni s svetovnimi fotografskimi imeni. Udeležence bo spodbujala, da pogledajo globlje v družbo in se vpletejo v dnevno življenje ljudi, ki jih obkrožajo. Rezultat bo natančen vpogled v življenje malega evropskega mesta, kot ga vidijo mladi nadarjeni umetniki.

JAZZINTY; 16.–21. AVGUST
LokalPatriot

Na že trinajstem festivalu bodo obiskovalci v okviru enotedenskega dogajanja lahko spremljali raznolik glasbeni program: predstavitev mladih slovenskih džezovskih zasedb v ponedeljek in torek, v sredo zaključni koncert in podelitev nagrade s spremenjenim konceptom natečaja in nagrad za džezovsko kompozicijo Jazzon, ki se je že v letu 2011 preimenoval v Jazzon AlpeAdria in poleg dosedanjih slovenskih sedaj vključuje tudi avstrijske in hrvaške džezovske skladatelje. Tudi v letu 2012 bo zasnova Jazzona sledila ideji širitve na sosednje države. V četrtek bodo za popestritev in razvedrilo festivalskega tedna poskrbela gostovanja lahkotnejših žanrov, kot so blues, funk in rock. Osrednji festivalski dogodek z glasbeno zvezdo, ki bo premierno nastopila z avtorsko izvedbo, bo v petek. Vrhunec festivalskega tedna pa bo zagotovo sobotni zaključni koncert mentorjev in udeležencev. Kot del Evropske prestolnice kulture 2012 bo festivalski program vsebinsko bolj naklonjen evropski džezovski produkciji. Tako bodo glavne obfestivalske enote razširjene in bodo poudarjale slovensko glasbeno ustvarjalnost ter jo predstavljale mednarodni strokovni javnosti ter gostom festivala. Glavni namen bo tako gradnja mostov med slovensko in evropsko džezovsko ustvarjalnostjo, z namenom ustvarjanja novih glasbenih projektov in mednarodnih sodelovanj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov