Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Velenje



Partnersko mesto Velenje prinaša igriv pridih projektu EPK-ja, saj je večina tamkajšnjih projektov namenjena otrokom in mladini, vse leto pa bo na obisk hodila tudi Pika Nogavička.

Velenje je upravno, politično in gospodarsko središče Šaleške doline, ki je svojo podobo in prepoznaven pečat zares dobilo šele po drugi svetovni vojni. Čeprav ga mnogi poznajo predvsem po premogovništvu, Velenje skriva tudi bogato preteklost in tradicijo, vse te njegove značilnosti – zgodovina in sedanjost – pa se bodo izrazile tudi v dogodkih EPK-ja. S svojim vedrim značajem bo Velenje zagotovo obogatilo projekt EPK-ja s svojo energijo.

Velenje je danes sodobno mesto kulture, mladih in športa. Mesto, prepoznavno po socialni naravnanosti, sobivanju, urejenosti in glasbi različnih žanrov. Posebej za mlade je v Velenju zaživel in se uveljavil festival Pika Nogavička, ki velja za enega najlepših otroških festivalov v Evropi. Celo Astrid Lindgren, avtorica zgodb o rdečelasi junakinji in ambasadorka festivala, je dogodek označila kot enega najlepših odsevov njene literature.

Kaj se bo v Pikinem mestu (tudi v spremstvu skupine Laibach, džeza, pihalnih godb in plesa) dogajalo v kulturnem letu 2012, lahko preberete v spodnjem izboru nekaterih zanimivejših dogodkov v Velenju.


OTVORITVENI DAN EPK-JA V VELENJU;  21. JANUAR
Različna prizorišča

V Velenju odpirajo vrata EPK-ja predvsem z glasbo in predstavitvijo kulturnih dogodkov v letu EPK 2012. Glasbeni del se bo začel dopoldan na Titovem trgu, in sicer bo ob 10. uri tolkalni projekt zasedbe STOP, ob 11. uri pa promenadni koncert Pihalnega orkestra premogovnika Velenje. Ob 12. uri bodo predstavili lastno produkcijo Festivala Velenje in Mladinskega centra Velenje. Večerna prireditev v Domu kulture Velenje je zamišljena kot kolaž velenjskih EPK-dogajanj oziroma predstavitev vrhuncev kulturnih utrinkov v letu 2012. Srečali se bosta Pika Nogavička in Kunigunda – osrednja lika velenjskega Pikinega festivala in festivala mladih kultur Kunigunda. Večerna prireditev je zamišljena kot 45-minutni dogodek, ki se bo zaključil z džezovskim koncertom pred velenjskim kulturnim domom, kjer bo mogoče v soju bakel nadaljevati slavje.


BELA TEHNIKA, ČRNA MAGIJA; 16. JANUAR–19. DECEMBER
Center mesta

Bela tehnika je prvi del projekta, izpeljan s podjetjem Gorenje, ki raziskuje in v zaključku predstavlja produkcijo, temelječo na odnosu med sodobno tehnologijo in industrijsko proizvodnjo na eni ter podobno umetnostjo na drugi strani. Ta odnos hkrati v ospredje postavlja povezovalno komplementarnost in paradoksalno inovativnost obeh vidikov. Drugi del projekta, Črna magija, predstavlja mednarodno pot uspešnega razvoja projekta Gfest, ki je bil realiziran leta 2002 in bo leta 2012 s pomočjo Mestne občine Velenje ter Premogovnika Velenje obhajal desetletnico. Tako projekt "Bela tehnika, Črna magija" (BTČM) v predstavitvi leta 2012 – v povezovanju zgodovinskega in aktualnega sodelovanja z dvema osrednjima gospodarskima gigantoma iz Šaleške doline (Rudnikom in Gorenjem) ter seveda z metodologijo dela v novih formatih sodobnih umetnosti – artikulira kompleksno, performativno, instalacijsko in razstavno produkcijo Evropske prestolnice kulture.


MAX KLUB JAZZ FESTIVAL; 7.–22. MAREC
Max klub

Max Klub Jazz Festival je festival, ki se bo v letu 2012, kar po 10 letih, ponovno obudil in v kulturnem utripu Velenja vzpostavil temelj za rast in razvoj džezovske kulture. Ljubitelji džeza in ostali poslušalci bodo lahko prisluhnili vrhunskim koncertom domačih in tujih glasbenih ustvarjalcev. V letu Evropske prestolnice kulture bo tako v prestolniškem mestu Velenje nastopilo več odličnih džezovskih zasedb, ki jih je predlagal uveljavljeni velenjski džezovski glasbenik Jure Pukl: Mike Sponza Blues Band (+Grašič) (US/SL), Robert Jukič "Operation Charlie" (SL/A), Doug Johnson Quartet (US/A/SL), Primož Grašič, Jure Pukl Quartet feat. Renato Chicco & Howard Curtis (SL/Ita/US), Vid Jamnik & friends feat. Mirna Bogdanović (SL/A) in Funk Latin band.


MEDNARODNI LIRIKONFEST VELENJE; 21. MAREC–21. JUNIJ
Različna prizorišča

Mednarodni Lirikonfest Velenje je pomladni festival liričnih umetnosti v organizaciji Velenjske knjižne fundacije in književne asociacije Velenika. Predstavlja in popularizira umetniško literaturo XXI. st., njene ustvarjalce, prevajalce, organizatorje in druge; vzpostavlja in širi mednarodne književniške povezave, zlasti z izvirno in prevodno novejšo poezijo ter premišljevanji o spoznavni, povezovalni in kritični vlogi umetniške literature v evropski družbi in širše.


LAIBACH KUNST; 1. APRIL–31. MAJ
Muzej premogovništva Velenje

Razstavišče v Muzeju premogovništva se zdi pisano na kožo velikim slikam skupine Laibach. Ambient, ki bo zaživel v letu 2012, bo popolnoma drugačen od čiste bele kocke galerije in prežet s spominom na rudarsko delo, ki je eden izmed izvirnih elementov celostne podobe Laibacha. Razstavišči bosta pravzaprav opremljeni nekdanja slačilnica in umivalnica rudnika. Pred spustom in po dvigu iz jame so se rudarji preoblekli. Civilna obleka je ostala v beli, rudarska pa v črni garderobi. Vmes je bila umivalnica, da so s sebe sprali rudarski prah. Velike slike Laibach Kunst, nastale v zadnjih letih, bodo upodabljale podobe črnega križa in Industrijskorudarskega rdečega revirja v Zasavju. So povečava malih črno-belih lesorezov iz prvih let njihovega delovanja, na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja; le-ti so bili med prvimi likovnimi izdelki Laibacha. Podobe se ostale enake, spremenil se je le njihov format, tako kot se je spremenil družbeni kontekst.


VODNO MESTO IN IZOLACIJSKI TEDEN UMETNOSTI; 1. APRIL–31. AVGUST
Velenjsko jezero

V informacijski dobi interneta, telefonije, oglaševanja, televizije ter preostalih vplivov modernizacije in globalizacije praktično ni več mogoče doživeti lastnega miru. S tem v mislih si je Elvis Halilović na Velenjskem jezeru zamislil plavajoče mesto kot srečevališče umetnosti, oblikovanja in ekologije z vsemi značilnostmi futurističnega pristopa do bivanja in ustvarjanja. Plavajoče mesto bo rezidenca za umetnike iz raznih evropskih držav, ki bodo v osami, brez stika z zunanjim svetom, odpirali nove razsežnosti umetniškega ustvarjanja. Med drugim bo objekt služil kot izobraževalna platforma samozadostnega bivanja. Arhitektura plavajočega mesta bo zgrajena iz geodezičnih kupol, ki bodo tvorile samozadostno in energetsko varčno enoto. Vsi elementi objekta bodo prirejeni tako, da s svojo prisotnostjo ne bodo negativno vplivali na okolje.


LIGIJEV ODER; 1. MAJ–30. OKTOBER
Muzej premogovništva Velenje

Ligi je ime privlačni maskoti Muzeja premogovništva Slovenije; ime izhaja iz ljubkovalne pomanjševalnice za lignit, ki so ga kopali v velenjskem rudniku. V razširjenem jamskem delu rudnika 180 metrov pod zemljo v značilnem rudarskem okolju stoji "Ligijev oder". Oder je posebej prilagojen razmeram prostora. Narejen je iz lesa, ki ga uporabljajo za podpornike v rudniku. Namenjen je različnim kulturnim prireditvam, ki vključujejo vse, od gledaliških in plesnih predstav do koncertov klasične, sodobne in popularne glasbe. Za leto 2012 organizatorji pripravljajo še posebej barvit in zanimiv program.


JEZERO; 25. MAJ–1. JUNIJ
Različna prizorišča

Jezero – ob njem živijo rodovi prebivalcev Velenja. Vodoravni, arhetipski, drugi pol mesta, v katerem se zrcalijo protislovja. Najprej v podobi dramatičnega nastanka: nekdaj naseljena področja so se zaradi rudarstva ugreznila, preplavila jih je voda. Nasprotja pa so na površju tudi danes, ko je jezero priljubljen športni park, prepreden z igrali, stezami in športnimi objekti; a jasni obrisi industrijske pokrajine se pogledu obiskovalcev ne morejo izogniti. Prav protislovni odsevi, ki se kažejo na vodni gladini, tvorijo konceptualno jedro knjige, nastajajoče v okviru Evropske prestolnice kulture. Kako so različni rodovi doživljali to spremenljivo in neujemljivo jezero? Kateri dogodki ob vodi so zaznamovali mestno zgodovino? In kateri prostori so vtisnili pečat izkušnjam ljudi? Na ta vprašanja bodo odgovorili urejeni in objavljeni dokumentarni zapisi iz različnih virov. Med drugim bodo prvič zapisani tudi spomini – osebne izkušnje starejših prebivalcev Velenja.


EVROPA PLEŠE; 25. MAJ–21. OKTOBER
Bela dvorana Velenje

V Velenju, takrat še mladem rudarskem mestu, je bila pred približno 40 leti "Evropa pleše" tradicionalna vsakoletna prireditev, na kateri so se zbrali najboljši plesni pari iz skoraj vseh takratnih evropskih držav. Prireditve so spodbudile razvoj izredno razvejene plesne dejavnosti v Velenju, ki je temeljila predvsem na vključevanju otrok in mladostnikov. Plesno društvo Kazina iz Ljubljane je po zamrtju velenjske  prireditve v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja organiziralo prireditev z enakim naslovom v obliki turneje po vsej takratni Jugoslaviji. V letu 2012 bo prireditev ponovno obujena in vsebinsko nadgrajena in obogatena tako, da bo primerna današnjemu času.


IZGUBLJENI KRAJI V NOVI LUČI; 1. JUNIJ–30. SEPTEMBER
Muzej Velenje

Revivas – društvo za oživitev in promocijo vasi Škale želi svojemu kraju povrniti nekdanjo prepoznavnost, obenem pa tudi opominja in spominja, da ima rudarstvo v Šaleški dolini svetlo in temno plat. V letu 2012 bo v Muzeju premogovništva v Velenju pripravilo razstavo fotografij, slik in dokumentov o izginjanju vasi in manjših krajev v Šaleški dolini v 20. stoletju. Tla so se namreč zaradi izkopavanja premoga pogreznila in naselja so poniknila. Ob primerih iz lokalnega okolja bodo predstavljeni tudi kraji drugod po Evropi, ki so doživeli podobno usodo ali jo še doživljajo.


ŠALEŠKI ŠTUDENTSKI OKTET V MESTU; OD 16. JUNIJA DALJE
Velenjski grad

Kulturno društvo Šaleški študentski oktet bo pripravilo večplastni kulturni projekt, ki povezuje urbano kulturo, večmedijsko ustvarjanje, komedijo "stand up" in vokalno petje. Dogajanje se bo pričelo brez oglaševanja, v obliki inovativnih, nenadnih, a vnaprej načrtovanih scenarijev na javnih mestih, ki jih bo v objektiv ujela filmska kamera. Tako imenovani "Flash mobbingi" bodo naključne mimoidoče zbudili iz zamišljenosti, jih za hipec odmaknili od stvarnosti ter opozorili na kulturno dogajanje v mestu Velenje. Nastali večmedijski izdelki bodo skozi vokalnoglasbeno zgodbo zasedbe premierno predstavljeni na Velenjskem gradu. Zaključni dogodek se bo na verbalno komičen način dotaknil tudi velenjske urbane kulture in njegovega vsakdana.


POLETNE KULTURNE PRIREDITVE; 20. JUNIJ–15. AVGUST
Titov trg, Dom kulture Velenje, Velenjski grad, Center Nova, Cankarjeva ulica, Vila Bianca

"Poletne kulturne prireditve" imajo bogato tradicijo, saj v Velenju že sedemindvajset let bogatijo kulturno dogajanje v mestu in se s pestro ponudbo borijo proti poletnemu mrtvilu, ki je značilno za dopustniške mesece. Festival Velenje pri pripravi Poletnih kulturnih prireditev sledi sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v mestu, saj kulturo postavlja na ulice, le pri redkih prireditvah zaračunava vstopnino in jo tako približuje najširši množici. V letu 2012 načrtujejo več kot 60 posameznih dogodkov, vezanih na različne odseke kulturnega ustvarjanja in udejstvovanja. Pričakujemo lahko glasbene presežke različnih zvrsti in stilov, uveljavljena imena slovenske in evropske glasbene scene, citrarski festival, gledališke, lutkovne, igrane in plesne predstave na prostem ter Poletje na travniku, ki bo zaposlilo družine z ustvarjalnimi delavnicami, branjem in igranjem na prostem. Zvezde pod zvezdami, sklop filmskih večerov, bo ponudil filmske predstave kakovostnega in umetniškega filma v "naravnem letnem kinu" ob kulturnem domu. V letu 2012 bodo predstave nadgradili s spoznavanjem kultur držav, od koder filmi prihajajo. V sklopu Poletne kulturne vzgoje bodo potekali plesni in igralski projekti ter delavnice. Na poletnem odru se bodo predstavljali umetniki iz preostalih partnerskih mest projekta Evropska prestolnica kulture (Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec) s presežki ljubiteljske in profesionalne produkcije.


CARMINA BURANA, FESTIVAL VELENJE; 28. JUNIJ
Center mesta

Pevski zbor, dva pianista na digitalnih in analognih klaviaturah, tolkalna skupina Slovenski tolkalni projekt in solisti bodo izvedli svojstveno poustvaritev scenske kantate Carla Orffa iz leta 1937. Orff se je naslonil na rokopis srednjeveških nemških in francoskih pesmi iz 12. in 13. stoletja. Ljubezenske, pivske in večinoma veseljaške pesmi so si svetovni sloves prislužile prav z Orffovo uglasbitvijo Carmine Burane. Slovenski tolkalni projekt z imenom Carmina Burana bo v izvedbo vključil več zborov, digitalne in analogne klaviature ter elektronska tolkala, kar daje glasbenemu delu svežino in pridih 21. stoletja. Koncert bodo v živo spremljali tudi izbrani videoumetniki.


TEKMOVANJE PIHALNIH ORKESTROV; 29. JUNIJ–1. JULIJ
Glasbena šola Fran Korun Koželjski, Titov trg

Mesto Velenje je razvilo odlične pogoje za kulturno dejavnost, ki mu daje značilno identiteto. Številne glasbene skupine in ansambli dosegajo mednarodno prepoznavnost, kar je rodilo idejo in samozavest za izvedbo prestižnih mednarodnih tekmovanj pihalnih orkestrov. Godbeništvo ima na Slovenskem bogato in dolgo tradicijo, pomlajuje se in profesionalizira. Programski sklop tekmovanja predstavlja pretežno sodobno ustvarjalnost, ki vključuje energijo in ambicioznost ustvarjalcev najvišjega ranga. Razvija mednarodne trende, omogoča sodobne oblike poustvarjanja, povezovanje glasbe z večmedijsko tehnologijo in drugimi umetniškimi praksami. Velenje postaja center slovenskega godbeništva, z mednarodnimi dogodki pa tudi umetniška destinacija na presečišču evropskih osi.


24. MEDNARODNI RAZISKOVALNI TABOR VELENJE 2012; 1.–31. AVGUST
Različna prizorišča

Namen mednarodnega raziskovalnega tabora je dodatno izobraževanje dijakov in njihovo usposabljanje za raziskovalno delo na kulturnoumetniškem, naravoslovnem in družboslovnem področju. Dijaki se navajajo analiziranja, povzemanja, sklepanja in aplikacije, raziskave pa so usmerjene v sonaravni in trajnostni razvoj raziskovanih območij in krajev, raziskovanje in varovanje materialne in nematerialne kulturne dediščine ter iskanje in snovanje izraznih načinov v umetniških delavnicah.


TRIS RAZSTAV; 1. AVGUST–31. OKTOBER
Razstavišče muzeja Velenje na gradu Velenje

V razstavišču Muzeja Velenje na Velenjskem gradu se bodo v poletnih mesecih 2012  s samostojnimi razstavami zapovrstjo predstavili trije umetniki: Anja Jerčič, Nataša Tajnik Stupar in Uroš Potočnik. Ustvarjalci, rojeni v sedemdesetih prejšnjega stoletja, so študirali umetnost in živijo v Velenju ali blizu njega. Vse tri privlači tradicionalna tehnika slikanja. V času prevladujoče digitalne tehnike bi nemara rekli, da je slika nostalgičen, blasfemičen in arhaičen medij. A je prav nasprotno. Deluje aktualno in sveže. Slika, ki je neizbrisno vpisana v zgodovino kulture, govori o konstantah, ki umetnosti dajejo značilnosti institucije in zaradi tega značaj spomenika.


FESTIVAL MLADIH KULTUR KUNIGUNDA; 17.–26. AVGUST
Veliki oder pred eMCe placom, letni kino ob Škalskem jezeru, atrij Velenjskega gradu, Sončni park, park pred Gimnazijo Velenje, Cankarjeva ulica, Titov trg

Na Festivalu mladih kultur Kunigunda 2012 bodo ljubitelji alternativne umetnosti že petnajstič zapored spoznavali produkcijo nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturnoumetniških praks. Uživali bodo na koncertih, grafitarskih, plesnih, glasbenih in večmedijskih delavnicah, obiskovali bodo gledališke dogodke, spoznavali ulično umetnost, na ogled pa bodo razstave, instalacije in različni performansi. Posebnost Kunigunde je, da je obisk dogodkov brezplačen, koncerte pa je prek interneta mogoče spremljati v živo.


PREDSTAVITEV ŠOLSKEGA CENTRA VELENJE; 1.SEPTEMBER–19. DECEMBER
Šolski center Velenje, muzej Premogovništva, Kulturni dom Velenje

Šolski center Velenje (ŠCV) se v okviru EPK-ja predstavlja z različnimi prispevki, med drugim tudi Velenje – mesto mladih in Mladi – prihodnost v kulturi. Projekt Velenje – mesto mladih je sestavljen iz risb in sporočil. Risbe velikih razsežnosti iz industrijskih in kanalizacijskih cevi bodo nameščene na fasade stavb v središču Velenja. Hkrati bodo v mestnem jedru na zelenih površinah postavljena nežna in spodbudna sporočila iz elastičnih industrijskih cevi, ki bodo
spominjala na ročno napisan tekst. Mladi – prihodnost v kulturi: Gimnazija Velenje namerava v letu 2012 v sodelovanju z vsemi ostalimi slovenskimi umetniškimi gimnazijami pripraviti obsežno razstavo. Osnovna ideja razstave je spodbujanje in povezovanje kreativnih potencialov, ki bodo nekoč sedanjost naše kulture.


DELAVNICE USTVARJANJA ANIMIRANEGA FILMA; 5.–10. SEPTEMBER
Mladinski center Velenje

Delavnice ustvarjanja animiranega filma, namenjene tako otrokom in mladini kot tudi mentorjem, bodo obiskale vsa prestolniška mesta, v septembru tudi Velenje. Na delavnicah se bodo mladostniki spoznali z osnovnimi orodji in principi za izdelavo animiranega filma na zabaven in izobraževalen način v morda najbolj atraktivni tehniki animacije, stop motion. Posvečala se bo predvsem lutkovnemu filmu, ki na svojevrsten način združuje skoraj vse umetnostne zvrsti (filmsko, likovno, glasbeno, gledališko). Udeleženci bodo na podlagi zgodbe animirali svoje lutke in posneli material za animirani film na klasičen način, sliko za sliko. Sodelovali bodo tudi pri montaži filma in pripravi slike za končno različico filma.


EPK IMAGINARNE ESENCE; 8.-21. SEPTEMBER
Center mesta

Interdisciplinarno predstavo Stanislava Špegla, v kateri se bodo prepletali ples, gledališče, glasba, zvok in video, bo sestavljajo šest zgodb. V vsaki izmed njih bo vodilni simbol eden izmed grafičnih elementov, ki predstavljajo partnerska mesta v logotipu MARIBOR 2012 Evropska prestolnica kulture. Dogajanje na odru bo ritmično in zvočno uglašeno s posebej za ta projekt komponiranim hibridom klasične in elektronske godbe, ki med drugim išče navdih v delih velikega pianista in skladatelja Franza Liszta. Predstava se bo v celoti dogajala za velikim filmskim platnom, osvetljenim le z videoprojektorjem, kar bo omogočalo igro senc in svetlobe v črno-belih kontrastih.


PIKIN FESTIVAL; 16.–23. SEPTEMBER
TRC Jezero, Dom kulture Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski, Center Nova, Galerija Velenje, Velenjski grad, eMCe plac

Pikin festival je največji festival kulture, vzgoje, izobraževanja in zabave za otroke in mladostnike v Sloveniji. Že več kot dvajset let pod njegovim okriljem v Velenju septembra poteka bogat in celovit sklop raznolikih programov za otroke in mlade: od lutkovnih, gledaliških in plesnih predstav, glasbenih in likovnih delavnic, koncertov, uličnega gledališča, ustvarjalnih delavnic, športnih aktivnosti do različnih predavanj in pogovorov, natečajev in tekmovanj, vzgojnih in izobraževalnih vsebin, mednarodnega sodelovanja, razstav, kulturnih izmenjav … Festivalska prizorišča so razširjena po vsem mestu, središče dogajanj pa je na prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru. V času festivala vse mesto diha s Piko: v središču mesta odprejo številne Pikine razstave, na treh odrih v središču mesta potekajo Pikine predstave, ob jezeru postavijo pravo Pikino mesto z več kot 100 ustvarjalnimi delavnicami, koncerti, predstavami na prostem ter številnimi vzgojnoizobraževalnimi dogodki.


MEDNARODNI FESTIVAL VEZENJA VELENJE 2012; 19.–21. OKTOBER
Rdeča dvorana

Tridnevna prireditev z razstavo vezenin, ustvarjalnimi delavnicami vezenja in prikazom posodobitve oblikovanja vezenin s sodobnimi smernicami v slikarstvu bo povezala etnološko in rokodelsko znanje ljudi iz Velenja, Slovenije in Evrope skozi medkulturno in medgeneracijsko izmenjavo običajev, starih, novih ter inovativnih vedenj in znanj. Mojstrovine domače obrti in rokodelstva, med katere se uvršča vezenje, so vsekakor ena izmed žlahtnih prepoznavnih znamenj človekove ustvarjalnosti in odsev kulturne podobe – včeraj je še vedno tudi danes. Rdeča nit prireditve je ohranjati kulturno dediščino vezenin, izmenjati različne tehnike vezenja in posodobljene prenašati v okolje, predvsem pa na mlajše rodove, ki v uporabi šivanke z nitjo lahko vidijo svojo ustvarjalnost.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov