33-metrska armiranobetonska nožnica je na družbenih omrežjih doživela izredno kritičen odziv podpornikov brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, naklonjen pa ji je levičarski del spletnega občinstva, poroča Guardian.

Ročno izdelano skulpturo z naslovom Diva je vizualna umetnica predstavila v soboto v podeželskem umetniškem parku na območju nekdanje sladkorne tovarne v Pernambucu. Delo je prevlečeno s smolo, ustvarjala pa ga je enajst mesecev.

Razprava o problematizaciji spola
V svoji objavi na Facebooku je Juliana Notari zapisala, da naj bi škrlatna vulva na pobočju "podvomila o odnosu med naravo in kulturo v naši falocentrični in antropocentrični zahodni družbi" in sprožila razpravo o "problematizaciji spola".

"Danes ta vprašanja postajajo vse bolj pereča," je dodala umetnica, in se s tem delno sklicevala na vse bolj nestrpno ozračje, ki vlada v državi pod predsednikom Bolsonarom.

Njen zapis so nemudoma preplavili "jezni in pogosto nespodobni odzivi," opisujejo na Guardianu. Kritično se je na Twitterju med drugim odzval poklicni polemik Olavo de Carvalho, ki velja za Bolsonarovega političnega guruja, in sicer živi v ZDA.

Mnogi so se na umetnino odzvali z naklonjenostjo. Kleber Mendonça Filho, filmski režiser iz Pernambuca, je pohvalil umetnico, ker se je na "tako konservativen trenutek v brazilski zgodovini odzvala z velikansko nožnico." "Odzivi na vaše delo so ogledalo [družbe], uspeh," je tvitnil.

Po poročanju Guardiana je Bolsonaro od nastopa funkcije leta 2019 že večkrat škodoval kulturi in opisoval umetnike kot "dekadentne spužve, ki molzejo javna sredstva, da bi trgovali s komunističnimi smetmi." Lani je umrla vrsta priznanih brazilskih umetnikov, mnogi od njih od covida-19. Bolsonaro se je na smrti odzval s tišino, še piše Guardian.