Prvi projekt obnove, ki je trajal več kot eno leto, je bil končan junija 2017. Foto: EPA
Prvi projekt obnove, ki je trajal več kot eno leto, je bil končan junija 2017. Foto: EPA

Domovanje umetniških del Pabla Picassa, Roya Lichtensteina in drugih modernih umetnikov bodo letos za štiri mesece zaprli, da ga razširijo in ponudijo "več umetnosti na nove in interdisciplinarne načine". Enega najbolj znanih in najuglednejših muzejev v ZDA bodo znova odprli 21. oktobra.

Galerije na ravni ulice, da bi umetnost približale ljudem
Osrednji del bo predstavljal prostor, poimenovan Studio, v katerem bodo v živo potekali programi in performansi, ki "se odzivajo, preizprašujejo in izzivajo vprašanja zgodovine sodobne umetnosti in zdajšnji kulturni trenutek".

Razširjeno pritličje bo vsebovalo galerije na ravni ulice, da bi umetnost približale ljudem, so napovedali v muzeju. Galerije v višjih nadstropjih pa bodo predstavljale dela umetnikov v vseh medijih "z bolj raznolikih geografskih območij in ozadij kot kdaj koli prej".

Razširitev so omogočile donacije
Muzej bodo prenovili po načrtih arhitektov Diller Scofidio + Renfro, s tem pa bodo pridobili več kot 3.700 kvadratnih metrov galerijskega prostora. Razširitev so omogočile donacije, ki jih je prejela MoMA, vključno s 100 milijoni dolarjev, ki jih je leta 2016 prispeval medijski mogotec David Geffen. Prvi projekt obnove, ki je trajal več kot eno leto, je bil končan junija 2017.

Spomladanska razstavna sezona v muzeju, med razstavami je tudi postavitev, posvečena španskemu umetniku Juanu Miroju, bo trajala do 15. junija. Med razstavami, ki jih bodo pripravili po ponovnem odprtju, pa bo postavitev, s katero bodo predstavili sodobno latinskoameriško umetnost, ki jo hrani MoMA. Še ena razstava bo posvečena afriško-ameriški umetnici Betye Saar.