Pilonova galerija Ajdovščina je trenutno zaprta zaradi gradbenih del. Do leta 2025 bo skupaj s sosednjo Rustjevo hišo zasijala kot eno izmed prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025. Foto: Pilonova galerija
Pilonova galerija Ajdovščina je trenutno zaprta zaradi gradbenih del. Do leta 2025 bo skupaj s sosednjo Rustjevo hišo zasijala kot eno izmed prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025. Foto: Pilonova galerija

Tako so si pred natanko 50 leti v spodnjih prostorih obiskovalci prvič prišli ogledat začasno postavitev stalne zbirke del Vena Pilona, ki jih je podaril njegov sin Dominique Pilon. 26. decembra pa je Skupščina občine Ajdovščina sprejela odločbo o ustanovitvi galerije, ki so jo takrat poimenovali Galerija v Ajdovščini. Šlo je za prvo monografsko ustanovo, ki je bila vzpostavljena na podlagi avtorjeve zapuščine. V zapuščini je poleg Pilonovih umetnin tudi bogat arhivski fond, v katerem so med drugim dokumenti, rokopisi, korespondenca, knjige in njegovi osebni predmeti, piše na spletni strani galerije.

Iz hvaležnosti za gostoljubje ljubljenega rojstnega kraja
"Kot dedič Vena Pilona izjavljam, da poklanjam mestu Ajdovščina kulturno dediščino svojega očeta v znamenje hvaležnosti za gostoljubje, ki mu ga je izkazal njegov ljubljeni rojstni kraj, in želim, da bi očetovo ime in delo živela v spominu prihodnjih rodov," je Dominique Pilon zapisal v pismu občini Ajdovščina.

Sorodna novica Kako se je Veno Pilon "z vso vnemo oprijel fotografije" in ji ostal zvest do zadnjega dne

Galerija je trenutno zaprta za javnost, saj še zmeraj potekajo gradbena dela na obeh objektih,v katerih deluje. Ministrstvo za kulturo je za prenovo te osrednje ajdovske kulturne ustanove namenilo dober milijon evrov. Ker za zdaj še ne morejo sprejeti obiskovalcev v galerijskih prostorih, so se odločili jubilej zaznamovati nekoliko drugače.

Med drugim pripravljajo razstavo reprodukcij izbranih Pilonovih slik iz stalne zbirke za postavitev v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, ki jo odpirajo 22. septembra – na ta datum se je leta 1896 v Ajdovščini rodil Veno Pilon. Razstava bo na ogled do 26. septembra. Napovedali so tudi izid publikacije Mišek Venč brska po galerijskem depoju, ki bo namenjena predvsem mlajšim bralcem oziroma nadobudnim ustvarjalcem, ki jih bo popeljala v svetove likovne umetnosti, izhajajoč predvsem iz Zbirke del Pilonovih prijateljev.

Strokovni simpozij z udeležbo umetnikovega sina
Kot osrednji dogodek zaznamovanja 50. jubileja delovanja galerije bo 28. oktobra potekal strokovni simpozij, ki bo odpiral vprašanja o možnostih dostopnosti monografskih hiš, zbirk umetnikov na širšem prostoru Primorske. "Pozornost simpozija bo usmerjena na poslanstvo Pilonove galerije in revizijo bistva dejavnosti, tudi v luči urejanja novih prostorov in vsebinske širitve, adaptirane z upoštevanjem različnih vidikov zgodovinskega razvoja muzejsko-galerijske javne institucije," so napovedali v galeriji.

Sodelujoči se bodo na strokovnem simpoziju med drugim dotaknili tudi tematik o delovanjih specifičnih monografskih ustanov, ki hranijo donirane zapuščine velikih imen Goriške in Krasa ter zamejstva, kot so ob Pilonu tudi Jože Spacal, Avgust Černigoj, Zoran Mušič, Riko Debenjak in drugi. Govorili bodo tudi o izzivih teh ustanov znotraj posameznih lokalnih skupnosti. Med povabljenimi predavatelji je tudi Dominique Pilon.

Med 26. in 29. septembrom se bodo zvrstili dogodki 11. Tedna kulturne dediščine, ki poteka v okviru 33. Dnevov evropske kulturne dediščine. Pilonova galerija bo izvedla ustvarjalnice na prostem za predšolske otroke in osnovnošolce. Na svetovni dan turizma, 27. septembra, ob 17. uri pa se bo mogoče udeležiti vodenega sprehoda med javnimi kiparskimi deli v Ajdovščini.

Sredi oktobra bodo na obletnico ustanovitve Pilonove galerije Ajdovščina spomnili z razstavnimi panoji na sprehajalni poti ob Hublju. Iz galerije sporočajo tudi, da je ob predhodni najavi mogoče obiskati galerijsko trgovinico. Ob tem so spomnili, da še zmeraj zbirajo tudi spominske vtise umetnic in umetnikov, ki so v 50-letni zgodovini galerije razstavljali v njenih prostorih.

Veno Pilon (1896–1970). Foto: Pilonova galerija
Veno Pilon (1896–1970). Foto: Pilonova galerija

Kar štiri desetletja v francoski prestolnici
Veno Pilon se je rodil leta 1896 v Ajdovščini. Ko je maturiral na realki v Gorici, je svet zajela prva svetovna vojna, ki ga je kot vojaka popeljala najprej na Tirolsko, potem pa še v Galicijo. Preživel je ujetništvo v Rusiji in ves ta čas risal ter ustvaril opus risb in akvarelov, ki ponujajo vpogled v pot 27. domobranskega pešpolka, h kateremu je bil dodeljen po rekrutaciji 15. aprila 1915. Po koncu vojne je leta 1919 kot slovenski vojak služil tudi na Koroškem.

Pozneje je študiral v Pragi, Firencah in na Dunaju. Pariz je prvič obiskal leta 1925, tri leta pozneje pa se je tja preselil za štiri desetletja. V 60. letih preteklega stoletja se je po smrti žene Anne Marie vrnil v svoj rojstni kraj, kjer je umrl leta 1970.