Vsak dan bo iz zavijalnega papirja pokukal nov umetniški kos, ki si ga boste lahko ogledali na Facebooku, Instagramu in Twitterju. Foto: Menažerija ARCHVS/Matej Tomažin
Vsak dan bo iz zavijalnega papirja pokukal nov umetniški kos, ki si ga boste lahko ogledali na Facebooku, Instagramu in Twitterju. Foto: Menažerija ARCHVS/Matej Tomažin

Iris Pokovec pod lastno umetniško blagovno znamko Menažerija ustvarja od leta 2017. Sodobne kuriozitete in potrošniška plastika, ki jih producira, so v večini ustvarjene v klasičnih slikarskih in grafičnih medijih.

Umetnost stopa v dialog s potrošništvom
Barvite in igrive ohranjajo enostavnost forme, ki sledi načelom vizualne komunikacije popularnih blagovnih znamk, in stremijo k polastitvi in prilagoditvi orodij marketinga, brandinga in PR-ja z namenom prikazati nerazdružljivo bit kolektivne kognitivne disonance sodobnega eksistencializma. Naše potrebe so postale nenasitne; ne hitro, ampak takoj. Ni dovolj, da je enostavno, zgoditi se mora samodejno, predvsem pa ne sme biti samo ugodno, temveč trajno znižano z darilom ob nakupu, so zapisali v MGLC-ju.

Te absurde, ki že več kot pol stoletja počasi in na videz nerešljivo oblikujejo naša osnovna pričakovanja do življenja, umetnica prikaže prek svojevrstnega humorja, ki je skupek praktičnih šal in pretirane dobesednosti komunikacije. Njena produkcija je natančen odraz popularnega nihilizma trenutnega časa, kjer je vse, kar je meta, postalo sinonim za dobro, kjer je ideja zabavnega popolnoma dislocirana od realnosti in grajena na opevanju banalnosti obstoja in sporočilnosti brez sporočila in kjer je vrednote skoraj popolnoma izpodrinila vrednost.

"Nedolžna šala" o našem obstoju
Menažerija je oda potrošništvu, igra na temo populizma in idealizacije popularne kulture ter izjemno aktualna refleksija bežnosti kolektivnega miselnega toka družbe, ki že dolgo pluje na izgubljenih idealih. Menažerija je nedolžna šala o shajanju sodobnega človeka z lastno ustvarjeno brezpredmetnostjo svojega obstoja, so še zapisali v MGLC-ju.

Razkrivanje del po dnevih
Razstava je postavljena v predavalnici Gradu Tivoli. Dokler razmere ne bodo dopuščale drugače, bo potekala virtualno na družbenih omrežjih MGLC-ja Facebooku, Instagramu in Twitterju.

Na razstavi so predstavljene tako Menažerijine uspešnice kot tudi še nikoli do zdaj videna dela. Več kot polovica umetniških kosov je bila narejena posebej za to priložnost. Kolekcija 12 grafik na razstavi pa je nastala v Grafičnih ateljejih MGLC-ja.

Umetniška dela blagovne znamke Menažerija se bodo javnosti drugo za drugim predstavljala od danes do 24. decembra. Vsak dan bo iz zavijalnega papirja odvit nov umetniški kos, ki bo predstavljen na družbenih omrežjih. Razstava z vsemi odvitimi deli bo na ogled od 25. decembra do 6. januarja, na praznik svetih treh kraljev, ko se po običaju pospravi božično drevesce. Takrat se bo končala in pospravila tudi razstava v Gradu Tivoli.

Iris Pokovec, rojena leta 1992 v Ljubljani, je vizualna umetnica, ki živi in dela v Ljubljani. Slikarstvo je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2017 magistrirala z delom Všečnost in kupljivost. Z Menažerijo se je predstavila na samostojnih razstavah na Dunaju in v Ljubljani ter izvedla več samostojnih projektov. Sodelovala in razstavljala je tudi na več skupinskih projektih in razstavah doma in v tujini.