Foto: ALUO
Foto: ALUO

Sklepna letna predstavitev vseh študentk in študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) bo skupaj s spremljevalnimi dogodki potekala od danes do ponedeljka na treh lokacijah.

"Akademija ni običajna šola, je drugačna – specifična. Posebnost umetniških, oblikovalskih, restavratorskih študijev je študij in raziskovanje skozi prakso, je študij/mišljenje skozi delo, skozi ustvarjanje – torej ustvarjalno mišljenje, ustvarjalno delo. Spodbujanje avtonomnega, kritičnega in analitičnega ustvarjalnega mišljenja pri študentkah in študentih je temeljno poslanstvo akademije," je še zapisal Ožbolt. Akademija je prostor, v katerem naj se razvija, udejanja kritični ustvarjalni duh, je prepričan.

Številni mladi ljudje z zelo različnimi pogledi in zanimanji so po njegovih besedah Akademijo prepoznali kot spodbudno in produktivno okolje za ustvarjalne naloge, projekte, svoja dela, kot prostor za raziskovanje in ustvarjanje, za učenje in tudi kot sodelovalno okolje. Na Odprti akademiji: ALUO razstavi 2022 bodo predstavljeni vsi, več kot 500 "vzhajajočih avtoric in avtorjev", naših študentk in študentov.

Ob razstavi pripravljajo več performansov, pogovorov, projekcij in predstavitev. Sandra Križić Roban bo tako denimo predavala o Kulturi spomina, potekal bo pogovor z alumni: Studio Kruh, ki ga vodijo Matej Pavšek, Aja Vogrinčič, Lučka Žnidaršič. Potekala bo premiera kratkih animiranih filmov 2022.