Nekdanji študent strojništva Louis McKechnie (na levi), ki so ga že 20-krat aretirali in je šest tednov preživel v zaporu, hitro postaja eden najbolj prepoznavnih obrazov med britanskimi podnebnimi aktivisti. Zaradi svojih dejanj je – po lastnih besedah – pripravljen postati
Nekdanji študent strojništva Louis McKechnie (na levi), ki so ga že 20-krat aretirali in je šest tednov preživel v zaporu, hitro postaja eden najbolj prepoznavnih obrazov med britanskimi podnebnimi aktivisti. Zaradi svojih dejanj je – po lastnih besedah – pripravljen postati "javni sovražnik številka ena". Foto: Getty Images

24-letni Emily Brocklebank so kazen že spremenili v šestmesečno pogojno kazen, policija pa jo bo tudi šest tednov elektronsko nadzorovala.

Sorodna novica Okoljevarstvene skupine, ki izvajajo proteste v muzejih, finančno podprla tudi naftna dedinja

"Slika ima pomembno zgodovinsko in umetniško vrednost, in menim, da je škoda velika," je dejala sodnica Neeta Minhas.

Soobtoženi 22-letni Louis McKechnie, ki bo moral za zapahe tri tedne, je med protestno akcijo povedal, da je kot otrok skupaj s svojim očetom občudoval sliko, na katero se je prilepil. "Še vedno imam rad to sliko, vendar imam še raje svoje prijatelje in družino ter naravo," je takrat dejal McKechnie. Proti njemu so sicer umaknili obtožbo zaradi domnevnega odvračanja pozornosti varnostnikov. Kaznovali so ga tudi z denarno kaznijo, ker se ni pojavil na sodišču.

"Samo z govori ne pritegneš pozornosti"
Emily Brocklebank na sodišču svojega dejanja ni obžalovala. "Ko gre za proteste, z govori ne dobiš pozornosti," je 24-letnica dejala in dodala, da je mogoče "z vztrajanjem ustvariti zgodbo, ki jo mediji želijo spremljati".

Izrazila je tudi prepričanje, da bi se lastnik slike strinjal s protestom. "Vsak dober človek bi se strinjal, da poskušamo ohraniti življenje na Zemlji," je povedala in dodala, da s svojim dejanjem ni naredila veliko škode: "Lepilo je mogoče odstraniti," je utemeljila.

Sorodna novica Med podnebno katastrofo "se bojimo paradižnika ali krompirja na umetnini"

Aktivista organizacije z imenom Just Stop Oil (Ustavite nafto) sta se v londonski galeriji Courtauld 30. junija prilepila na okvir van Goghove slike iz leta 1889 z naslovom Cvetoče breskve. Povzročila sta za skoraj 2000 britanskih funtov (2300 evrov) škode. Sodnica Neeta Minhas je ob razsodbi dejala, da je okvir slike trajno poškodovan. Okvir iz 18. stoletja je namreč še starejši od van Goghove slike.

Aktivisti bodo nadaljevali z nenasilnim odporom
Just Stop Oil je stopila v bran aktivistoma. Kot so sporočili, je umetnost treba varovati in ceniti, a odločitev britanske vlade, da nadaljuje nove projekti fosilnih goriv, pomeni uničenje "naše celotne kulture in prihodnosti mladih, ki so se odločili za ukrepanje". Napovedali so tudi, da bodo še izvajali nenasilni odpor.

Nedavni protesti okoljskih aktivistov nad različnimi umetniškimi deli po svetu veljajo za radikalne, a so deležni velike pozornosti. Okoljski aktivisti se že več tednov vedno znova prilepijo na umetniška dela ali jih obmetavajo s paradižnikovo juho ali pirekrompirjem. Zagovorniki protestov govorijo o taktiki šoka, s katero želijo okrepiti ozaveščenost o podnebni krizi. Za nasprotnike so to vandalska dejanja proti umetniškim delom, pogosto vredna več milijonov evrov.