"Tako kot obleke, ki jih nosimo, so naši spletni profili postali nosilci naših identitet. Čuvaji institucij, držav in organizacij pa te spletne identitete čedalje bolj uporabljajo za to, da bi preverili, ali smo vredni vstopa vanje," so ob razstavi, naslovljeni Označeno kot neprimerno zaradi političnega govora, zapisali v zavodu za sodobne umetnosti Aksioma.

Umetnika sta pregledala spletne profile vsakega od 27 voditeljev evropskih držav članic. Foto: Aksioma/!Mediengruppe Bitnik
Umetnika sta pregledala spletne profile vsakega od 27 voditeljev evropskih držav članic. Foto: Aksioma/!Mediengruppe Bitnik

Umetniški tandem je za izhodišče vzel analize profilov na družbenih omrežjih, ki se uporabljajo v najrazličnejših primerih – od mejnega nadzora do prijav na delovno mesto. Te analize se uporabljajo tudi za oceno kandidatove stopnje tveganja in preverjanje primernosti kandidata za vstop v državo ali organizacijo. Številne od teh pregledov samodejno opravijo algoritemske entitete. Da bi ugotovila, kako in kaj ti algoritmi ocenjujejo, sta umetnika uporabila avtomatizirano spletno storitev Ferretly, s katero si strokovnjaki za kadre pomagajo pri oceni profilov, ki so jih kandidati vzpostavili na družbenih omrežjih.

11 kategorij, ki opredeljujejo toksično vedenje
Ta avtomatizirana spletna storitev z algoritmi, naučenimi na ključnih besedah in prepoznavanju podob, preišče sedem let zgodovine na spletu in oceni javno dostopne objave kandidatov na omrežjih, kot so Twitter, Instagram in Facebook, pri čemer analizira izvirne objave, poobjave, odgovore in všečke. Poleg tega oceni vse novice, ki jih lahko najde. Ferretly obljublja, da s svojo storitvijo zmanjšuje tveganje, da bi oseba, ki kaže toksično vedenje, vstopila v organizacijo ali državo. Toksično vedenje je opredeljeno v 11 kategorijah tveganja od sovražnega govora, političnega ekstremizma in z mamili povezanih vsebin do eksplicitnih podob in toksičnega jezika.

Umetniški tandem !Mediengruppe Bitnik sestavljata Carmen Weisskopf in Domagoj Smoljo. Foto: Aksioma/Janez Janša
Umetniški tandem !Mediengruppe Bitnik sestavljata Carmen Weisskopf in Domagoj Smoljo. Foto: Aksioma/Janez Janša

Več objav in podatkov običajno pomeni tudi slabšo oceno
Umetnika sta s Ferretlyjem pregledala spletni profil vsakega od 27 voditeljev evropskih držav članic, te rezultate sta nato interpretirala in uporabila kot temelj za oblikovanje individualiziranih puloverjev za vsakega od teh profilov. Vsak kos oblačila kaže umetniško interpretacijo in vizualizacijo Ferretlyjeve ocene, poleg ocen njihovih profilov na družbenih omrežjih glede na različne parametre vsak pulover javno pokaže število objav, označenih kot škodljive, in razloge za tako oceno. Glede na poročilo vsak posamezen pulover vsebuje več ali manj podatkov, pri čemer več objav in podatkov običajno pomeni slabšo Ferretlyjevo oceno profila, so zapisali v Aksiomi.

Večkratno nagrajena sodobna umetnika Carmen Weisskopf in Domagoj Smoljo, ki delujeta pod imenom !Mediengruppe Bitnik, ustvarjata na spletu, pri čemer segata onkraj digitalnega in vplivata na fizične prostore. Njuno delo je bilo predstavljeno na samostojnih razstavah na vidnih mednarodnih prizoriščih, nedavno v Centre Culturel Suisse v Parizu, v Haus of Electronic Arts v Baslu in Helmhouse v Zürichu.

Razstava Označeno kot neprimerno zaradi političnega govora je na ogled v projektnem prostoru Aksioma od danes do 22. januarja.