Imelda Marcos v svojem domovanju v San Juanu na Filipinih s Picassovim platnom – ali njegovo repliko – v ozadju. Prizor je iz dokumentarnega filma Ustvarjalka vladarjev. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Imelda Marcos v svojem domovanju v San Juanu na Filipinih s Picassovim platnom – ali njegovo repliko – v ozadju. Prizor je iz dokumentarnega filma Ustvarjalka vladarjev. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Sorodna novica Filipine bo prihodnjih šest let vodil Ferdinand Marcos mlajši

Platno Pabla Picassa, naslovljeno Ležeča ženska VI, je bilo na seznamu premoženja, ki naj bi ga filipinska vlada v letu 2014 zasegla družini Marcos. Zakonca Imelda in Ferdinand Marcos starejši sta namreč v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja veliko dragocenosti kupila z milijardami, ki sta jih počrpala iz državne blagajne.

Eno od 200 sporno pridobljenih del
Ob nedavni izvolitvi njunega sina Ferdinanda Marcosa mlajšega, znanega kot Bongbong Marcos, so se nekateri spraševali, kaj to pomeni za izsleditev nezakonito pridobljenega bogastva te družine. A po posnetku, ki je nastal med njegovim slovesnim obiskom matere, se je po pisanju portala The Art Newspaper odgovor zazdel precej jasen. Ta je razkril, da omenjena slika še zmeraj visi na steni Imeldinega domovanja v San Juanu, pri čemer sicer priznavajo, da bi lahko šlo tudi za repliko.

Ležeča ženska VI je eno od več kot 200 umetniških del, ki sta jih pridobila Imelda in Ferdinand Marcos, ko sta bila na oblasti – in sicer z denarjem, ki sta ga črpala s Filipinov ter pretočila na svoje bančne račune v Švici in drugod za financiranje razkošnega življenjskega sloga članov svoje družine. Potem ko je bil Ferdinand odstavljen med revolucijo leta 1986 in je družina pobegnila v izgnanstvo na Havaje, je bil ustanovljen predsedniški odbor za dobro vlado (PCGG), da bi izterjal 9,5 milijarde evrov, kolikor je znašala ocena bogastva, ki so ga Marcosi odtujili državi.

Sorodna novica Ustvarjalka vladarjev ali kdo je Imelda Marcos, tako rekoč mati filipinskega naroda?

Platno je bilo že leta 2014 zapisano zasegu
Picassova slika je bila na seznamu premoženja, ki naj bi ga vlada zasegla družini leta 2014, a nekdanji vodja PCGG-ja Andy Bautista meni, da je slika verjetno ponaredek, zato poziva vlado, naj dobi nazaj pravo sliko, dokler je to še izvedljivo. Po poročanju New York Timesa se domneva, da večino zbirke sestavljajo ponaredki ali pa narobe pripisane umetnine, čeprav so za njihov nakup porabili milijone. Ko se je Picasso pojavil na steni za Imeldo med intervjujem za dokumentarec Lauren Greenfield iz leta 2019 Ustvarjalka vladarjev, je filipinska vlada znova poskušala zaseči platno, a ga nato niso uspeli najti in so ga razglasili za "pogrešanega".

Vic Rodriguez, medijski predstavnik Bongbonga Marcosa, na novinarski konferenci na vprašanje o vnovični pojavitvi slike ni odgovoril, ob tem pa je obsodil Bautistovo politično zgodovino. "Vabim Andyja Bautisto, da se vrne domov, če je zadosti samozavesten, da svoje obtožbe izrazi tukaj osebno, da bomo pošteni do filipinskega ljudstva, da lahko od vas tudi zahtevamo, da odgovarjate za številna kazniva dejanja in obtožbe glede ravnanja na volitvah 2016," je dejal Rodriguez. Bautista namreč od leta 2017 živi v ZDA, vse odkar so ga obtožili zaradi nepojasnjenega bogastva nekdanje žene in je odstopil z mesta predsednika volilne komisije.