Revija Vogue je projekt opisala kot
Revija Vogue je projekt opisala kot "prelomno študijo vidnih učinkov oblasti na sramežljivo vzhodnonemško fizičarko, ki je postala najvplivnejša ženska na svetu". Foto: DHM
"Na najinem prvem srečanju leta 1991 je bila nekoliko nerodna, celo sramežljiva, ko je gledala v kamero od spodaj." Foto: DHM

Nemška fotografinja Herlinde Koelbl je tri desetletja portretno fotografirala nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel. Fotografije, ki pričajo o politični karieri nekoč najvplivnejše evropske političarke, so zdaj predstavljene v Nemškem zgodovinskem muzeju v Berlinu. Razstava je na ogled do 4. septembra.

Kratka pričeska, jopica, pulover z ovratnikom – ko Angela Merkel leta 1991 gleda v kamero za svoje prve portrete s Herlinde Koelbl, daje takrat 37-letna političarka vtis preproste prijateljice, dobre poslušalke in ne prihodnje voditeljice države, na spletni strani o razstavi piše Deutsche Welle.

"Na najinem prvem srečanju leta 1991 je bila nekoliko nerodna, celo sramežljiva, ko je gledala v kamero od spodaj. V resnici ni vedela, kaj bi z dlanmi ali rokami. To se je spremenilo, a vse do konca njenega kanclerjevanja je na neki način ostala ta zadrega," se spominja Herlinde Koelbl.

Pusti dolgoletna oblast kake opazne sledi na obrazu?
Serijo portretov Angele Merkel je fotografinja začela v okviru projekta z naslovom Sledi oblasti. Med letoma 1991 in 1998 se je namreč Herlinde Koelbl vsako leto srečala z istimi 15 osebami na vidnih položajih ter jih upodobila in z njimi opravila intervju. Med njimi sta bila tudi predhodnik Angele Merkel na kanclerskem položaju Gerhard Schröder ter dolgoletni vodilni predstavnik nemških Zelenih in nekdanji vodja nemške diplomacije Joschka Fischer.

Pri New York Timesu so odnos med Herlinde Koelbl in Angelo Merkel opisali kot
Pri New York Timesu so odnos med Herlinde Koelbl in Angelo Merkel opisali kot "enega najnenavadnejših v sodobni politiki". Foto: DHM
Sorodna novica "Seksizem v medijih ni sam sebi namen, je le priročno orodje za rušenje političark"

Ob začetku omenjenega projekta je takratni nemški kancler Helmut Kohl Angelo Merkel ravno imenoval za ministrico za ženske in mladino. Leta 1998 se je kot generalna sekretarka nemške Krščanskodemokratske unije (CDU) prebila v vodstvo stranke. Leta 2021 je imela Herlinde Koelbl zadnje portretno fotografiranje Angele Merkel.

47 portretov v treh desetletjih
Pred tem je fotografinja s krajšim premorom redno nadaljevala svoj ritual skozi celoten 16-letni kanclerski mandat Angele Merkel. Do jeseni 2021, ko se je končal kanclerski mandat Angele Merkel, je nastalo 47 portretov iz treh desetletij nemške politike. Serijo izvirnih portretov, ki so izšli tudi v knjigi, si je zdaj mogoče ogledati na razstavi z naslovom Herlinde Koelbl. Portreti Angele Merkel 1991–2021 v omenjenem berlinskem muzeju.