Nenaslovljena grafika Foto: osebni arhiv
Nenaslovljena grafika Foto: osebni arhiv

V njej se sprehodimo skozi zamrznjene trenutke preteklega Aninega bivanja.

Vanje nenehno posegajo grafične interpretacije – portreti obraza, ki zaznamuje tudi njeno celotno kamniško razstavo. V sprva še neznanem obličju je umetnica sčasoma uzrla sebe. Tako prepoznani obrazi nato postanejo avtoportreti, ki skozi samospraševanje in uvida notranjega jaza variirajo, tudi skozi različne grafične tehnike. Iz sprva predvsem črno-belih upodobitev se v zadnjem obdobju v nas zazrejo obrazi v živahnih barvah. Avtoportreti Ani postanejo neusahljiv vir navdiha.

Takole je v spremni zloženki zapisala kustosinja razstave Prvi korak umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Saša Bučan: "Anina knjiga umetnika je pravzaprav pogled v umetničine razmisleke, v zastavljena vprašanja in odgovore. To si Ana poišče in vedno znova išče v umetnosti, v ustvarjanju, v katerem lahko izrazi več, kot bi povedale besede."

Ana Hribar Lemovec se je rodila leta 1992 v Novem mestu. Foto: osebni arhiv
Ana Hribar Lemovec se je rodila leta 1992 v Novem mestu. Foto: osebni arhiv

Ko se podamo v razstavni prostor upodobitev, nas s sten uzrejo le redki portreti. Večino je avtorica popredalčkala, če smo hudomušni. Toda po predalih lahko poljubno stikamo, pregledujemo, se skratka tudi fizično dotikamo njenih del in si zasnujemo svoje lastne zgodbe. A v rokavicah! Z njimi nakaže, da si dela zaslužijo spodobno obravnavo. Skratka – z nekakšno mešanico galerijskih pristopov in postopkov je Ana zasnovala precej inovativno postavitev. Na sosednji steni jo dopolnjuje še mala začimbna omarica z majcenimi predali, v njih se skrivajo njena najbolj skrita, skrivna in intimna občutenja, izražena skozi maloformatne grafike ali duhovito ubesedene prebliske.

Ana Hribar Lemovec se je rodila leta 1992 v Novem mestu. Leta 2019 je diplomirala, leta 2021 pa magistrirala s področja grafike pri profesorju Črtomirju Frelihu. Pri svojem pedagoškem delu je sodelovala z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom, Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj, trenutno pa vodi likovne delavnice v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Sodelovala je na skupinskih razstavah v okviru Galerije PEF in Društva likovnih umetnikov Maribor. V Galeriji Pogled v Kamniku se prvič (PRVI KORAK!) predstavlja s samostojno razstavo – z grafično serijo avtoportretov.

Ana Hribar Lemovec je dejala: "S to razstavo dovolim sebi in drugim da vstopajo v moje 'predale', in morda spodbudim gledalca, da vstopa v svoje."