V galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana bodo ob 19.00 odprli mednarodno skupinsko razstavo z naslovom Avanti grafika! tretjič. Sodobna grafična dela bodo razstavili umetnice in umetniki iz Japonske, Kitajske, Nemčije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Cilj razstave je prikazati vitalno grafično produkcijo po svetu.

Skupinska mednarodna razstava sodi v cikel razstav, ki jih DLUL organizira bienalno v času, ko poteka ljubljanski mednarodni grafični bienale. Tokrat so povabljeni Banjamin Badock, Vesna Drnovšek, Fuki Hamada, Maja S. Franković, Ulli Gollesh, Wei Huidong, Denis Haračić, Miran Kreš, Gloria Ana Lupus in Ana Hribar Lemovec.

Razstava Avanti grafika! tretjič bo v Galeriji DLUL na ogled do 1. avgusta. Foto: Galerija DLUL
Razstava Avanti grafika! tretjič bo v Galeriji DLUL na ogled do 1. avgusta. Foto: Galerija DLUL

"Čas pandemije je potrdil, da je pošiljanje umetniških del po pošti, kot je bilo to v osnovnem konceptu mednarodnega grafičnega bienala, še vedno relevantna praksa. Razstava odraža tudi medgeneracijski razpon med uveljavljenimi imeni in mladimi avtorji, ki šele začenjajo svojo umetniško pot," navajajo pri DLUL-u.

Izbor avtorjev sta naredili Zora Stančič in Mojca Zlokarnik, za spremno besedilo pa je poskrbela Vesna Teržan, ki je zapisala: "Razstava prinaša zanimiv presek skozi sodobno grafiko. Na eni strani potrjuje, da ukvarjanje s klasično grafiko niti slučajno ne izključuje eksperimenta ter kombinacij z novimi tehnikami, tehnologijami in sodobnejšimi mediji, s čimer se znatno presegajo njene nekdanje prostorske in tehnične meje. Grafika poseže v prostor, zavzame tretjo dimenzijo kot tudi ekran, a njeno 'bivanje' in umestitev v digitalni sferi na tej razstavi nista izrecno izpostavljena."

Dodala je, da vsebinski, tematski in filozofski razmisleki posameznih del posegajo po široki paleti mentalnih in kulturnih konceptov, umetnice in umetniki pa izkazujejo zanimiv in prodoren pristop h grafiki kot umetniški zvrsti znotraj sodobne vizualne umetnosti.