Foto: Galerija Kresija
Foto: Galerija Kresija

Razstava, s katero se slikar predstavlja, potem ko smo njegove slike letos med drugim lahko videli na samostojni predstavitvi v Equrni, predtem pa še v Mestni galeriji Ljubljana, kjer sta predstavljala skupna dela z Markom Jakšetom, bo na ogled do 27. julija.

Kot so sporočili iz galerije, tudi v novi slikarski produkciji nadaljuje kolažno sestavljanje motivov, likov in znakov v brezčasne in brezprostorne podobe, ki jih konstruirajo ploskve grafičnih rastrov. "Avtorjeva kontinuiteta slikarske prakse pa se nakazuje tudi v obravnavi motivov gobic in ptic, toda tokrat v še bolj reducirani barvni in pripovedni paleti," še beremo v spremnem besedilu.

Sorodna novica "Vsi smo po malem potenciali, vsi smo po malem talenti in vsi smo po malem pacienti."

Mitja Ficko se je rodil leta 1973 v Murski Soboti. Od leta 1994 do leta 1999 je študiral na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Janezu Berniku in Gustavu Gnamušu. Leta 2002 je končal magistrski študij pri Metki Krašovec in leto pozneje prejel nagrado zlata ptica za likovno umetnost.

Slikarja poznamo predvsem po kompleksnih fantazijskih kompozicijah, usmerjenih v iskanje notranje resničnosti in občutenja. Kot pravi umetnik sam, njegove slike ne temeljijo na vnaprej trdno določenih konceptualnih okvirih, ampak jih raje prepušča nastajanju.

Avtor raziskuje meje in sobivanje različnih svetov, ravni bivanja in različnih pristopov – načinov slikanja. Pomemben del tega je dialektika med nastajanjem – materializacijo in izginjanjem – dematerializacijo predmeta ali prizora in ne toliko njegova končna statična uprizoritev. Slika je zanj proces, sobivanje ter preplet abstraktnega in figurativnega.

Ficko je svoja dela predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugim v Italiji, Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji.