Glava je bila za umetnika pomemben motiv: dojemal jo je, kar nakazuje tudi spodnja slika, kot ogromno škatlo ali kletko, v kateri bivajo človekovi impulzi in ideje. "Te upodobitve lobanj ne nosijo sporočila memento mori," je pojasnil Christiejev kustos Olivier Michelon. "To so ojačani spomini, preigravani zares, zares na glas. Tako naglas, da je njihova prisotnost neovrgljiva." Fascinirala ga je tudi ideja obraza kot prehoda med našo zunanjo pojavo in skritim svetom psihološkega ustroja.

Umetnik je približno v času nastanka te slike začel žeti komercialni uspeh in postal vsesplošno prepoznaven, prav tako pa je ustvaril najbolj energična, originalna dela. Foto: Christie's Images Ltd
Umetnik je približno v času nastanka te slike začel žeti komercialni uspeh in postal vsesplošno prepoznaven, prav tako pa je ustvaril najbolj energična, originalna dela. Foto: Christie's Images Ltd

Slika ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata z naslovom V tem primeru (In this Case) je bila na torkovi dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za 93,1 milijona dolarjev (malo manj kot 77 milijonov evrov). S tem je dosegla drugo najvišjo ceno za Basquiatovo delo v zgodovini. Na sliki iz leta 1983 je upodobljena lobanja na rdečem ozadju.

Sorodna novica "Energičnost in originalnost": maja na dražbi velika in zelo iskana Basquiatova slika

Za najdražjo umetnikovo sliko še vedno velja delo Brez naslova, na katerem je prav tako upodobljena lobanja (in sodi v zgoraj omenjeno trojico), ki je bilo maja 2017 na dražbi hiše Sotheby's v New Yorku prodano za 110,5 milijona dolarjev.

V manj kot 20 letih cene za Basquiata zletele v nebo
Delo z naslovom V tem primeru združuje prevladujoči temi v Basquiatovem ustvarjanju človeško anatomijo in predstavitev afroameriških likov. Slika je bila novembra 2002 prodana za pičlih 999.500 ameriških dolarjev (823 tisoč evrov), kar priča o tem, kako bliskovito v svetu umetnosti raste zanimanje za Basquiatov opus.

Upornik, ki je ulično umetnost preselil v galerije
Ameriški umetnik haitijskih in portoriških korenin Basquiat (1960‒1988) se je v svoji umetnosti osredotočal na nasprotja, kot so bogastvo proti revščini, integracija proti segregaciji in notranja izkušnja proti zunanji. Ustvarjal je poezijo, risbe in slike ter združeval besedilo in podobo, abstrakcijo, figuracijo in zgodovinske informacije, pomešane s sodobno kritiko. Postal je eden izmed prvih grafitarjev, ki je prevzel svet galerij.

Basquiatovo zanimanje za človeško telo je izviralo iz najrosnejših let: pri sedmih letih je bil hudo poškodovan v prometni nesreči. Medtem ko je v bolnišnici okreval po zlomu roke in notranjih poškodbah, mu je mama podarila izvod slavnega anatomskega učbenika Gray's Anatomy.

Še ena od Basquiatovih upodobitev motiva lobanje. Foto: AP
Še ena od Basquiatovih upodobitev motiva lobanje. Foto: AP

Sistemski rasizem obstaja v vseh sferah življenja
Z izjemo Basquiatovih so bila sicer dela Afroameričanov že dolgo podcenjena pri zbirateljih in tudi v muzejih so bili le slabo zastopani v zbirkah. V zadnjih letih pa so dela mnogih na umetnostnem trgu začela pridobivati vrednost. Na torkovi dražbi hiše Christie's so ponudili več del temnopoltih umetnikov: delo Nine Chanel Abney je bilo prodano za 990.000 dolarjev, delo Jordan Casteel za 687.500 dolarjev in delo Rashida Johnsona za 1,95 milijona dolarjev.