Triptih z vrtom naslad je Bosch naslikal okoli leta 1510. Foto: EPA
Triptih z vrtom naslad je Bosch naslikal okoli leta 1510. Foto: EPA

Madridski muzej Prado je bil zaradi covida-19 nekaj časa zaprt, zdaj pa je spet mogoč ogled galerije, ki je posvečena nizozemskemu renesančnemu slikarju Hieronymusu Boschu.

Ob podpori podjetja Samsung so pripravili novo postavitev, ki omogoča drugačen vpogled v Boschevo delo s pomočjo sodobne tehnologije, piše Art Daily.

Boscheva galerija: 2,5 milijona obiskovalcev v letu dni
Leta 2016, ob 500-letnici Boscheve smrti, so se velikemu slikarju v Pradu poklonili z gostujočo razstavo, ki je privabila več kot 600.000 obiskovalcev. To je bil zanje rekord. Lani si je samo Boschevo galerijo ogledalo več kot 7000 obiskovalcev dnevno oziroma 2,5 milijona v letu dni, še piše Art Daily.

Slik ni datiral, o njem je znanega le malo
Hieronymus Bosch (1450‒1516) se je rodil v družini slikarjev, ki je izvirala iz Aachna. O njegovem življenju je malo znanega, slik ni datiral. Njegovo ime je mogoče zaslediti v dokumentih slikarske bratovščine rojstnega kraja od leta 1486, ko so ga označili za "odličnega slikarja".

Bil je slikar vizionar trdne katoliške vere, z izredno domišljijo je upodobil neizprosno versko moralo svojega časa. Bosch je predstavnik pesimistične smeri severnega humanizma, zato na njegovih delih ni več od človeka in njegovih del odvisno, kakšna usoda ga čaka, ampak je že vse vnaprej določeno.

Njegove alegorije so polne demonov, fantastičnih bitij, grozovitih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja za grehe.

Na tradicionalni, še srednjeveški zasnovi triptiha pripoveduje slikar človekovo zgodbo v treh stopnjah. Foto: EPA
Na tradicionalni, še srednjeveški zasnovi triptiha pripoveduje slikar človekovo zgodbo v treh stopnjah. Foto: EPA

Kljub vsej fantastiki svojih figur in prizorov pa je podrobnosti obdelal mojstrsko realistično. Uporabil je revolucionarno kompozicijo, saj se je odpovedal tradicionalnim shemam in jo brez formalnih pomislekov podredil dramatični izpovedi. S svojim delom je močno vplival na Pietra Bruegla in na mnoge generacije slikarjev, vse do nadrealistov in Salvadorja Dalija.