Policija je v izjavi zapisala, da je skupina ljudi ukradla dela 82-letni vdovi, ki je bila poročena z zbirateljem in trgovcem z umetninami, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na tej fotografiji, ki jo je naredila policija Ria de Janeira, policistke razkrijejo sliko umetnika Tarsile do Amarala z naslovom Sol Poente, ki je bila zasežena med policijsko operacijo v Riu de Janeiru. Foto: AP
Na tej fotografiji, ki jo je naredila policija Ria de Janeira, policistke razkrijejo sliko umetnika Tarsile do Amarala z naslovom Sol Poente, ki je bila zasežena med policijsko operacijo v Riu de Janeiru. Foto: AP

Med deli so takšna muzejske vrednosti, in sicer v avtorstvu brazilskih mojstrov Tarsile do Amarala in Emiliana Di Cavalcantija. Videoposnetek, ki ga je posredovala policija, je pokazal, kako pod posteljo odkrijejo več kot deset del, na dnu kupa pa je bila slika Sol Poente – slika do Amarala, ki prikazuje sončni zahod.

Krajo je orkestrirala vdovina hči, sodeč po izjavi, ki ni navedla nobenega od imen. Hčerka je bila namreč med aretiranimi v sredo, poročajo lokalni mediji, ki so pokazali tudi slike ženske, ki poskuša pobegniti skozi okno, ko je prišla policija.

Slike niso bile ukradene v ropu, temveč s prevaro. Januarja 2020 je samooklicani vedeževalec pristopil k vdovi v soseski Copacabana in ji povedal, da je njena hči bolna in bo kmalu umrla, piše v izjavi policije.

"Vdova, ki ima mistična prepričanja, je bila v dveh tednih prisiljena opraviti bančna nakazila v skupni vrednosti 5 milijonov realov za duhovno zdravljenje. Njena hčerka, ki je spodbujala plačila, je odpustila domače uslužbence, da so lahko njeni sokrivci neovirano vstopali v rezidenco in kradli umetnine. Po grožnjah hčerke in sostorilcev je vdova opravila dodatna bančna nakazila," navaja AP policijsko poročilo.

Lastnik galerije je dela kupil neposredno od vdovine hčerke
Tri umetnine, skupaj vredne več kot 300 milijonov realov, so našli v umetniški galeriji v Sao Paulu. Lastnik galerije je policiji povedal, da jih je kupil neposredno od vdovine hčerke, dve drugi pa prodal Muzeju latinskoameriške umetnosti v Buenos Airesu, še piše v izjavi.

Predstavnik tega svetovno znanega muzeja je za AP povedal, da je njegov ustanovitelj Eduardo Costantini kupil dela za svojo osebno zbirko in mogočo razstavo nekoč v prihodnosti. Muzej je identificiral vdovo kot Genevieve Boghici in dejal, da je Costantini vzdrževal neposreden stik z njo ves čas nakupa slik.