Njene slike žitnih polj so pod naslovom Loviti esenco krajine do konca avgusta na ogled v Galeriji Lek. Gre za prvi večji cikel umetnice, v katerem uresničuje vse bolj izčiščene prvine lastne slikarske govorice.

Onkraj 1, 2018, akril na platnu, 100 x 150. cmFoto: Galerija Lek
Onkraj 1, 2018, akril na platnu, 100 x 150. cmFoto: Galerija Lek

Teja Vučko spada v linijo umetnikov, ki svoje izrazno polje vedno znova iščejo v pojavnih oblikah narave, njenih skrivnostih in lepoti, v katerih najdejo prevodnik svojih lastnih občutenj in doživetij. V naravo zre predvsem z dvema pogledoma – oddaljenim, ki množico klasov spremeni v poenoteno ploskev, ali pa bližnjim, kjer opazuje posamezna žitna stebla in njihovo postrojeno dinamiko, ponavljajoče se ritme, ki ji predstavljajo vedno nove izzive za njena slikarska dela. Ne glede na to, ali zre v polja kot oddaljene barvne ploskve združenih klasij ali pa frontalno v stebelca, ustvarja z njimi podobe brezčasja, ki je tudi sicer stalnica njenega ustvarjalnega zanimanja.

Skupaj v krajini, 2016, diptih, akril na platnu, 100 x 50 cm, 100 x 50 cm. Foto: Galerija Lek
Skupaj v krajini, 2016, diptih, akril na platnu, 100 x 50 cm, 100 x 50 cm. Foto: Galerija Lek

Slikarka, ki se tudi sicer posveča predvsem krajinskemu slikarstvu, v kompleksnosti narave vsakič znova najde raziskovanje, ki se ne zadržuje pri pogledu, ampak prehaja v zrenje. Kot zapiše v razstavni zloženi kustos Iztok Premrov, dobivajo njene slike v nekem smislu celo prvine monumentalnosti, kar govori o primernosti in smotrnosti odločitev, ki jih slikarka uveljavlja na svojih platnih. "Slikarki je izredno pomembno, da v trenutku, ko ustvarja, dosledno izpelje vse tisto, po čemer v tistem trenutku čuti ustvarjalno potrebo, in s tem seveda tudi uveljavi izvirno komponento svojih likovnih zasnov. Korak za korakom gradi njihovo avtentičnost. Med opazovanimi motivi iz narave in naslikano materijo spoštljivo gradi tesne in prepričljive povezave. Obiskovanje in spoznavanje narave ji ne prinaša zgolj neizčrpne in prijetne paše za oči, temveč ji odpira širno prizorišče, na katerem se spontano sproža svojevrstna senzibilnost."

Svetljenje, 2019, akril na platnu, 70 x 100 cm. Foto: Galerija Lek
Svetljenje, 2019, akril na platnu, 70 x 100 cm. Foto: Galerija Lek

V Ljubljani rojena Teja Vučko (1989) je leta 2012 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Med študijem se je v okviru študijske izmenjave pol leta izpopolnjevala v Franciji, na École Supérieure d'art de Clermont Métropole. Leta 2019 je iz slikarstva magistrirala pri prof. dr. Uršuli Berlot in prof. mag. Žigi Karižu. Sodelovala je pri več slikarskih projektih, med drugim leta 2018 pri celotni poslikavi figur Dežele pravljičnih junakov v Arboretumu Volčji Potok. Več let sodeluje z Narodno galerijo, kjer je vodila mnoge ustvarjalne dejavnosti. Živi in dela v Ljubljani.