Channel 4 napoveduje, da pripravljajo
Channel 4 napoveduje, da pripravljajo "premišljeno in niansirano debato o mejah svobode izražanja v umetnosti", nasprotniki pa pričakujejo "namerno provokacijo in trivializacijo grozot nacizma". Foto: Channel 4

Za potrebe televizijske debate z zgovornim naslovom Jimmy Carr Destroys Art (Jimmy Carr uničuje umetnine) je televizija kupila več del, ki so jih ustvarili "problematični" avtorji, med drugim Pablo Picasso, obsojeni pedofil Rolf Harris in spolni prestopnik Eric Gill.

Jedro debate, ki bo na sporedu konec tega meseca, bo vprašanje, ali se da umetnino ločiti od osebe, ki jo je ustvarila. Na koncu bodo morali z glasovanjem odločiti, kateri kosi naj bodo uničeni in katere je vredno ohraniti. Končni cilj je "temeljit in niansiran razmislek o mejah svobode izražanja v umetnosti", sicer pa je oddaja"relevantna za trenutno debato o kulturi črtanja".

Ian Katz, odgovorni urednik vsebin pri Channel 4, je potrdil, da Hitlerjeva slika v nobenem primeru ne bo ostala v njihovih pisarnah, tudi če jo občinstvo sklene rešiti – v tem primeru se je bodo znebili "na primeren način".

Komentiral je tudi, da si ob morebitni privatizaciji, ki jim grozi, novi lastnik najbrž takega tveganja ne bi privoščil: "Taki programi so težki in dragi. In najbrž ne pomenijo ravno racionalnega, komercialnega pristopa."

Hitler sam se je pogosto označeval za
Hitler sam se je pogosto označeval za "nerazumljenega umetnika" in s tem upravičeval svoj učni neuspeh, saj naj bi v mladosti njegovo željo, da bi postal slikar, zatrl oče, ki je zanj načrtoval kariero carinika. Pozneje se je dvakrat neuspešno poskušal vpisati na dunajsko Akademijo lepih umetnosti, a vseeno vztrajal s slikarskim delom in kmalu obubožal. Foto: EPA
Sorodna novica Jimmy Carr tarča ostrih kritik zaradi "odvratne" šale o holokavstu

Po Katzevih besedah je koncept oddaje naslednji: "Vsaka umetnina dobi zagovornika. Nekdo bo torej zagovarjal Hitlerja – no, nje njega, ampak stališče, da njegova (ne)moralnost ne bi smela biti odločilen dejavnik pri tem, ali naj neka umetnina obstaja ali ne." Kot taka bo oddaja "poklon ikonoklastičnosti in nespoštljivosti" televizije, ki je nekoč predvajala avtopsijo, drugič pa ljudem v živo pred kamero dajala droge.

V imenu televizije je izvedenec dela kupil od "uglednih dražbenih hiš" – zaradi proračuna si v primeru Picassa niso mogli privoščiti slike, pač pa "samo" vazo. Pri Hitlerjevih umetninah se sicer pogosto pojavljajo dvomi o njihovi verodostojnosti.

"Nevarna trivializacija"
Če bo padla odločitev za uničenje, bo Carrju na razpolago več različnih orodij, tudi plamenomet. Sam Jimmy Carr je bil v preteklosti sicer že predmet kritik zaradi domnevno neprimernih šal; na začetku letošnjega leta je bil zaradi šale o holokavstu obtožen antisemitizma.

Jimmy Carr je med drugim leta 2015 nastopil pred razprodano Gallusovo dvorano. Foto: MMC RTV SLO
Jimmy Carr je med drugim leta 2015 nastopil pred razprodano Gallusovo dvorano. Foto: MMC RTV SLO

Vladna organizacija Trust dneva spomina na holokavst se je že odzvala, da je koncept "popolnoma neprimeren", Jimmy Carr pa "hujskaški voditelj".

"Ničesar zabavnega ali smešnega ni na Hitlerju ali na umoru šestih milijonov Judov ter pregonu dodatnih milijonov ljudi," je komentirala direktorica Olivia Marks-Woldman. Nacistični voditelj s tako obravnavo "postane predmet lahkotnega razvedrila", opozarja: "To je popolnoma neprimerno in nevarna trivializacija. Vprašanje, do kakšne mere je treba umetnost povezovati z avtorjem, je pomembno, ampak ta oddaja je preprosto skeč za šokiranje, kar ni opravičilo za trivializacijo grozot nacizma."