Za slikanje je porabil 6300 litrov barve ter 1065 čopičev. Foto: EPA
Za slikanje je porabil 6300 litrov barve ter 1065 čopičev. Foto: EPA

Sliko z naslovom Journey of Humanity, ki se ponaša z vpisom v Guinnesovo knjigo rekordov kot največja slika na platnu, bo v prihodnjih letih ponudil na dražbah v upanju na milijonski znesek, izkupiček pa bo nato podaril v dobrodelne namene. Trenutno delo krasi stene luksuznega hotela v Dubaju, kjer so osrednjo dvorano za 28 tednov, med marcem in septembrom 2020, spremenili v umetniški studio. Umetnik bo 70 posamičnih platen, ki tvorijo sliko rekordne velikosti, v prihodnjih letih ponujal na dražbah. Za slikanje je porabil 6300 litrov barve ter 1065 čopičev.

"Če lahko en človek 20 ur na dan, ob le štirih urah spanja, sedem mesecev zapored, ustvarja sliko, veliko več kot 1500 kvadratnih metrov, potem si predstavljajte, kaj lahko stori 7,5 milijarde ljudi skupaj, če ustavimo diskriminacijo, predsodke in agendo. En svet, ena duša, en planet," je vzhičeno dejal umetnik.

Foto: EPA
Foto: EPA

Njegov cilj je zbrati vsaj 30 milijonov dolarjev, ki jih namerava darovati za delovanje zdravstvenih, sanitarnih in izobraževalnih iniciativ za otroke iz revnih predelov sveta. Jafri, ki trenutno živi in ustvarja v Dubaju, pa ima še višji cilj. "Ne želim si, da bi bila to enkratna akcija ... Pravzaprav si želim pomagati pri spreminjanju sveta in pot, kako to storiti, je, da omogočimo dostop do svetovnega spleta v vseh, tudi v najrevnejših deželah sveta," je umetnik povedal za AFP. To je po njegovem mnenju pot do izobraževanja otrok, ki bodo lahko nato pridobljeno znanje vlagali v svojo skupnost.

"Vse, kar potrebuješ, je pet zgodb o uspehu iz takšnih skupnosti in lahko spremeniš svet. To bomo storili. Trajalo bo deset let, a lahko nam uspe," je optimističen Jafri, ki je ob tem razkril, da mu je pandemija spremenila pogled na stvari: "Da dovoljujemo uničevanje našega planeta, je jasno, ni pa dovolj jasno, da omogočamo tudi uničevanje humanosti. To je nedopustno."

Na sliki so po besedah umetnika srce Zemlje, narava, humanost pa tudi materinska ljubezen in skrb ter usmerjanje in zaščita očeta med vodenjem otroka skozi življenje z občutkom, da je varen, ljubljen in pogumen. Le s temi občutki lahko otrok po prepričanju Jafrija razpre svoja krila in uresniči svoje sanje, še poroča AFP.