Foto: EPA
Foto: EPA

Na enem mestu so jih zbrali v Muzeju likovnih umetnosti v Gentu na še eni razstavi, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ni dosegla občinstva, kakršnega si predstavljeni mojster zasluži. Da bi likovni dosežki enega največjih predstavnikov severne renesanse vendarle videlo čim več ljubiteljev umetnosti, bodo danes ob 19.00 prek spleta pripravili ogled razstave v družbi kustosa. Po razstavi bo v prenosu Facebook Live vodil nemški umetnostni zgodovinar Till-Holger Borchert. Ob koncu vodstva bo na vprašanja odgovarjala poznavalka umetnosti Frederica Van Dam.

Foto: EPA
Foto: EPA

Razstavo Van Eyck – optična revolucija v Muzeju likovnih umetnosti v Gentu si je do zaprtja muzeja zaradi pandemije novega koronavirusa ogledalo 130.000 obiskovalcev.
Van Eyckovih 13 slik spremlja še sto del iz njegove delavnice, kopije izgubljenih del in dela njegovih sodobnikov iz poznega srednjega veka.

Jan van Eyck (okoli 1390–1441) se je rodil v Maaseiku. Leta 1422 je bil v uradnih dokumentih že označen kot slikar. Delal je v Haagu, nato na dvoru burgundskega vojvode Filipa III. Dobrega, ki je bil v tedanjem času eden glavnih podpornikov umetnosti na Flamskem. Zanj je opravil tudi dve misiji v Španiji. Od 1431 je živel in delal v Brugesu.

Bil je prvi slikar na severu Evrope, ki je presegel srednjeveško shematično slikarstvo. Zaradi realizma, individualnosti oseb, žive svetlobe, skrbne izdelave podrobnosti in mojstrskega obvladovanja je zaslovel tako doma kot tudi v Italiji, Španiji in Nemčiji. Ni bila le južna renesansa tista, po inovacijah katere so se ozirali vsi drugi slikarji po svetu, tudi severni umetniki so pomembno soustvarjali tedanje najvidnejše likovno ustvarjanje – van Eyck z oljno tehniko, izjemnimi portreti, ki so se prav pod njegovim vplivom tudi v Italiji iz profila zasukali in se obrnili h gledalcu, s tem pa omogočili boljšo psihološko karakterizacijo. Bil pa je tudi eden prvih umetnikov severno od Alp, ki je podpisoval in datiral svoja dela. Počasi je bil to vendarle čas, ko so se umetniki tudi na severu začeli iz obrtnikov povzdigovati in dobili vse bolj ugleden status v družbi.

Razstavo Van Eyck – optična revolucija so odprli 1. februarja, na ogled naj bi bila do 30. aprila.