Tihožitje Vincenta van Gogha, ki je po novem naslovljeno Rdeče zelje in česen, 1887. Foto: WikiArt
Tihožitje Vincenta van Gogha, ki je po novem naslovljeno Rdeče zelje in česen, 1887. Foto: WikiArt

Ernst de Witte, ki je glavni kuhar restavracije Feu v Utrechtu na Nizozemskem in je dejaven tudi kot vizualni umetnik, je amsterdamski muzej obiskal lani. Ob ogledu tihožitje, naslovljenega Rdeče zelje in čebula, je spoznal, da na platnu nista upodobljeni dve glavici čebule, temveč dve glavici česna. Prepričan o pravilnosti svoje identifikacije – zaradi svojih izkušenj v kuhinji – je naslovil sporočilo na muzej, ki je "to od začetka vzel resno".

Primerjava enega in drugega luka
De Witte je nato z ženo pripravil predstavitev in videoposnetek, v katerem je primerjal način, kako je van Gogh naslikal ta dva luka v svoji karieri. Čebula se je namreč znašla na platnu iz leta 1889, naslovljenem Tihožitje s krožnikom čebule. De Witte je z lastnim umetniškim talentom naredil tudi prekrivno risbo prek domnevnega česna na tihožitju iz leta 1887, da bi pokazal, kako ju je van Gogh naslikal, piše Smithsonian Magazine.

Muzej je nato te informacije predal skupini svojih raziskovalcev, ki so s pomočjo biologa ugotovili, da je imel prav. Sestavine slike so bile vse od njene prve javne predstavitve v letu 1928 narobe identificirane.

Jed, porojena iz preimenovanja slike
"Bil je evforičen občutek in tudi potrditev, da imam na stvari pogled kuharja/slikarja. Zame obstaja veliko navzkrižno opraševanje ... Moja slikarska stran mi zelo pomaga pri uporabi barv in sestavi jedi," je povedal De Witte za Artnet. Proti koncu leta 2022 so mu iz muzeja sporočili, da so dejansko spremenili naslov slike, ki je zdaj navedena kot Rdeče zelje in česen.

De Witte pa si je kot kuhar želel proslaviti to svoje odkritje, zato je ustvaril jed, ki jo je navdihnilo platno. In sestavine? Poširano rdeče zelje in krema iz dimljenega česna z omako, imenovano vinaigrette, iz melise, pehtrana in absinta. "Takoj ko vinaigrette pride v stik s komponentami rdečega zelja, začnejo barve bledeti, tako kot rdeče-modri pigmenti na van Goghovih slikah. Naši gostje so navdušeni, še posebej v kombinaciji z zgodbo in pivom, zvarjenim z absintom, s katerim ga kombiniramo," je dejal za Hyperallergic.

Van Goghov muzej v Amsterdamu je svoja vrata odprl leta 1973. Foto: EPA
Van Goghov muzej v Amsterdamu je svoja vrata odprl leta 1973. Foto: EPA

"Nenehno spremljamo naše slike in se je že zgodilo, da je bil naslov spremenjen, ker je bilo upodobljeno nekaj drugega, kot se je sprva mislilo," pa je za Artnet povedal tiskovni predstavnik van Goghovega muzeja.

Ko Ruske plesalke postanejo Ukrajinske plesalke
Tihožitje Rdeče zelje in česen ni prva slika, ki je v zadnjem času dobila nov naslov, a za vsemi ne stoji tako lahkotna zgodba. Nedavni primer je denimo slika Ruske plesalke Edgarja Degasa. Po ruski invaziji v Ukrajini so namreč sliko preimenovali v Ukrajinske plesalke po natančnem pregledu upodobljenih figur, ki v laseh nosijo modre in zlate trakove, pa tudi zaradi negodovanja nad ruskim zatiranjem ukrajinske kulturne dediščine.