Foto: EPA
Foto: EPA

Velika razstava ob umetnikovi obletnici rojstva je naslovljena In the light of Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough, Constable, Turner (V Cuypovi svetlobi. Aelbert Cuyp & Gainsborough, Constable, Turner).

Postavitev bo prikazovala približno trideset najpomembnejših del slikarja, ki je živel med letoma 1620 in 1691.

Slikal je predvsem Dordrecht
Aelbert Cuyp velja za najbolj znanega umetnika, ki prihaja iz nizozemskega mesta Dordrecht. Glavnina njegovih krajin je povezana z njegovim rojstnim krajem. V času svojega življenja je bil zunaj Dordrechta razmeroma neznan, nato pa je po njegovi smrti, v 18. stoletju, začelo naraščati zanimanje za njegovo delo. Spodbudili so ga britanski zbiralci umetnin in umetniki sami.

Cuyp manija
Do leta 1800 ni nobeno od pomembnejših Cuypovih del ostalo na Nizozemskem, kar so opisovali kot "Cuyp manijo". Kupili so jih britanski oboževalci in posledično je imel umetnik pomemben vpliv na angleške krajinarje, ki so ustvarjali med drugo polovico 18. stoletja in začetkom 19. stoletja. Med njimi najdemo imena, kot so Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott in John Crome, so zapisali v muzeju.

Ob jubilejni razstavi bo tako v Dordrechtu na ogled okoli trideset Cuypovih najpomembnejših del, pa tudi dela britanskih umetnikov, ki doslej še niso gostovala na Nizozemskem, med njimi sta tudi tisti dve deli, ki ju bo za razstavo iz kraljeve zbirke posodila Elizabeta II, še piše v sporočilu za javnost.

Razstava bo odprta med 27. septembrom in 14. marcem 2021.