Umetnica ima ogromno oboževalcev, a tudi nemalo zgroženih kritikov.
Umetnica ima ogromno oboževalcev, a tudi nemalo zgroženih kritikov. "Cvrla se boš v peklu in to bodo demoni, ki te bodo preganjali," je na primer tipičen negativen komentar pod njenimi miniaturnimi telesnimi deli dojenčkov. Foto: Reuters
Bi kos absolutno neveganske torte? Foto: qimmyshimmy.com
Bi kos absolutno neveganske torte? Foto: qimmyshimmy.com

"Mislim, da je bilo bistvo moje umetnosti od nekdaj združevanje stvari, ki se tradicionalno ljudem zdijo srčkane, in pa temnejših podtonov, elementov," pravi Lim, ki je na družbenih omrežjih svojim oboževalcem znana kot QimmyShimmy. "Estetika in naše predstave o tem, kaj je lepo, so še vedno zelo tesno povezani s splošnim konsenzom o lepotnih idealih."

28-letnica je študirala na Nizozemskem, poklicno pa se ukvarja z informacijskim oblikovanjem. Svojo umetnost je prvič samostojno razstavljala leta 2017, ko je bila še študentka. Njena priljubljenost je poskočila tudi po zaslugi Instagrama, kjer njene objave miniaturnih grotesk spremlja več kot sto tisoč sledilcev.

"Troli" je ne motijo
Za televizijsko postajo Channel NewsAsia je pripomnila, da raje vidi, da se ljudje zelo jasno opredelijo do njenega dela, kot da bi jih pustilo ravnodušne. "Dobim ogromno, res ogromno nesramnih komentarjev, ampak nič hudega. To me ne moti, kajti svoje umetnosti ne ustvarjam, da bi koga osrečila. Rada berem komentarje ... pač jih. Ne razžali me, kadar ljudem nisem všeč. Če pritegneš širok spekter ljudi, ki tvoje delo bodisi obožujejo ali sovražijo, je to nastavek za zanimiv dialog. So pa nekateri ljudje tako zategnjeni, da je res smešno."

Umetnica nima samostojnega studia; svoje miniature ustvarja v domači spalnici. Foto: Reuters
Umetnica nima samostojnega studia; svoje miniature ustvarja v domači spalnici. Foto: Reuters

Obnorela Japonce
Čišuan Lim
, ki se je po koncu študija vrnila v Singapur, sebe vidi kot "umetnico s polovičnim delovnim časom". Samostojnega studia sploh nima – dela ustvarja v domači spalnici in jih dokonča v kuhinjski pečici.

Še posebej priljubljena je na Japonskem, kjer je imela nedavno samostojno razstavo. Slog, ki mu rečejo "creepy-cute" (srhljivo-ljubko), je trenutno precej močan v japonski popkulturi. "Njena dela niso obremenjena s stereotipi," je komentirala japonska oboževalka Mako Kudo. "Odpira nam svež pogled na stvari."

Na razstavi v Tokiu, ki jo je naslovila Modern Panic (Moderna panika), je umetnica med drugim razstavila zvitke sušija, okrašene z miniaturnimi glavami dojenčkov in nigiri sušije z malimi očesnimi zrkli in možgani.

"Nekateri moje delo opišejo kot pop-nadrealizem, drugi kot srhljivo-ljubko. Vsak naj si ustvari lasten vtis," je glede hvale in kritik stoična Lim. "S svojimi skulpturami skušam ustvariti trenje med dvema svetovoma – med resničnim in domišljijskim. Na moj občutek za estetiko je vplivala ljubezen do fantazijskega žanra, starih kuriozitet, potovanja skozi čas ter hrepenenje po naravnih in izmišljenih svetovih."

Utrinek z razstave Modern Panic v Tokiu. Foto: Instagram
Utrinek z razstave Modern Panic v Tokiu. Foto: Instagram

Trenutno njena dela dosegajo cene med 800 in 1200 evrov, a jih ne prodaja kar komur koli. "Ne bi rada, da te umetnine postanejo predmet masovne produkcije. To se ne sklada z mojo predstavo o umetnosti, sploh pa so predmeti z manjšo naklado bolj zanimivi za zbiratelje."