Postavitev je od danes na ogled v Likovnem salonu Kočevje.

Človeške figure, zarodki, živali in objekti plenijo prostor nedefinirane imaginarne likovne površine. Gre za prostore podzavesti, sanj in sprehajanja med rojstvom in smrtjo ter prisotnostjo in odsotnostjo, po sporočilu Pokrajinskega muzeja Kočevje o svojem slikarstvu, pa tudi poeziji in prozi, razmišlja Huzjan.

Foto: Likovni salon Kočevje
Foto: Likovni salon Kočevje

"Huzjan izvira iz Prekmurja, njegovo ustvarjanje pa je močno zaznamovano z dogodki iz preteklosti, h katerim se vedno znova vrača, in jih kot sanje ali podobe iz podzavesti odslikava na platna. Z njegovih slikarskih površin odsevajo skoraj lebdeče podobe kot opomniki ali spomin iz preteklosti," je ob razstavi zapisala kustosinja Nadja Kovačič.

"Njegova izraznost je osredotočena predvsem na bitja, ki so človeku toliko podobna, kot se od njega razlikujejo. V svojih delih obravnava teme obstoja, bivanja in poudarja tudi eksistencialno stisko," je še zapisala.

Zdenko Huzjan se je leta 1948 rodil v Lendavi. Leta 1972 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, tam je dve leti kasneje končal še slikarsko specialko. Univerza v Ljubljani mu je leta 1988 podelila profesorski naziv in ga še tega leta izvolila za docenta.

Leta 1997 je postal redni profesor za risanje in slikanje. Od leta 1997 je bil redni profesor za risanje in slikanje na oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Njegova likovna dela hranijo v zbirkah nacionalnih muzejev in galerij. Izdal je tudi šest pesniških zbirk.

Razstava bo na ogled do 25. februarja.