Foto: Kreativna baza
Foto: Kreativna baza

Na likovni delavnici se ne ukvarjajo z osnovami likovnih tehnik, temveč z ustvarjalnim procesom, pravi Fišer. "Posebnost naše delavnice je skupinsko delo, teh devet dni skupaj tudi živimo, zato je zanimivo opazovati, kako skupina deluje pri ustvarjanju skupnega objekta."

33. likovna delavnica Šmartno poteka pod naslovom Geoforma. Mentor udeleženke pri delu vodi z jasno postavljenim konceptom. Za izhodišče ustvarjanja je postavil mrežo. Likovnice so mreže naredile iz dva ali tri metre dolgih papirnatih trakov, ki so jih pobarvale v različnih barvah in vzorcih ter jih med seboj prepletle. Končni rezultat pa bo viden na zaključni razstavi, ki jo bodo odprli v soboto, 17. avgusta, ob 20.00 v Dvorani Marof Mladinskega centra Šmartno ob Paki.

Foto: Kreativna baza
Foto: Kreativna baza

Septembra bodo ustvarjena dela na ogled na razstavišču Muzeja Velenje na Velenjskem gradu.
"Zame ta delavnica pomeni popoln odklop, saj tukaj živim in kreiram skupaj z drugimi umetniki. Udeležila sem se že mnogih likovnih kolonij ali delavnic, vendar je drugače, če greš po tečaju popoldne domov, zato ima zame način dela na tej delavnici tudi meditativni učinek," pravi Irena Hribar Schmidt, ki sicer živi v Kanadi, a vsakoletni dopust in obisk domovine načrtuje tako, da se lahko udeleži likovne delavnice Šmartno.

Tudi Veronika Židanek se na delavnice vrača že nekaj let: "Največ ustvarjam v akrilni tehniki, najbližja pa mi je sodobna umetnost. Da bi se nekoliko odmaknila od realističnega načina ustvarjanja, sem prišla na delavnice k Dušanu, saj je njegov način dela tak, da nas usmerja v sodobnost."

Foto: Kreativna baza
Foto: Kreativna baza

Alenka Venišnik, ki se sicer ukvarja z grafiko in keramiko, razmišlja podobno: "Sama sem zelo realističen človek, in ker sem se želela preizkusiti tudi v abstraktnem ustvarjanju, sem prišla na delavnico."

Tradicija likovnih delavnic Šmartno, ki jo organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, sega v leto 1986. Prvič jo je kot kolonijo organizirala takratna Zveza kulturnih organizacij Slovenije v Šmartnem v Goriških brdih. Kolonija se je kmalu preimenovala v delavnico in v tej obliki poteka še danes, leta 2010 pa se je preselila v Šmartno ob Paki. Že vse od začetka, torej dobra tri desetletja, je namen delavnic omogočiti ljubiteljskim likovnikom raziskovanje in preizkušanje različnih sodobnih likovnih načinov in praks.

Foto: Kreativna baza
Foto: Kreativna baza