Koons s škatlo, v kateri so kroglice poletele na Luno na zunanji stran lunarnega pristajalnika. Foto: Omrežje X
Koons s škatlo, v kateri so kroglice poletele na Luno na zunanji stran lunarnega pristajalnika. Foto: Omrežje X

22. februarja je na Luni pristalo prvo komercialno vesoljsko plovilo v zgodovini, tja ga je poslalo ameriško podjetje Intuitive Machines. Podvig so izvedli z robotsko sondo oziroma lunarnim pristajalnikom tipa Nova-C, ki so ga poimenovali Odysseus (Odisej). A pristajalnik je po neuspelem pristanku izgubil moč in stik z Zemljo oziroma z inženirji za nadzor poleta. Po podatkih podjetja Intuitive Machines se je plovilo ob pristanku prevrnilo na bok, kar je resno vplivalo na njegovo delovanje. Zaradi posledičnega položaja so se preusmerili njegovi paneli sončnih celic in antene, kar mu je torej omejilo moč in preprečilo stik z inženirji. Pri Intuitive Machines sicer napovedujejo, da bodo v od dveh do treh tednih poskušali "prebuditi" Odiseja.

Unikatne jeklene kroglice Jeffa Koonsa, ki predstavljajo Lunine mene. Foto: Omrežje X
Unikatne jeklene kroglice Jeffa Koonsa, ki predstavljajo Lunine mene. Foto: Omrežje X

Kroglice potovale na zunanji strani pristajalnika
Po besedah Steva Altemusa, glavnega izvršnega direktorja Intuitive Machinesa, je tovor, ki zaseda Odisejevo ogroženo stran, prav delo 69-letnega ameriškega umetnika Jeffa Koonsa Lunine mene (Moon Phases), piše Art Newspaper. Delo tvori 125 unikatnih kroglic iz nerjavečega jekla, ki predstavljajo različne Lunine mene. Kroglice so v škatli, pritrjeni na Odisejevo zunanjo stran, kjer so bile tudi edine "potnice", znanstveni instrumenti in drugo so (bili) drugje. Če bi šlo po načrtu, bi kroglice 23. februarja trajno namestili blizu Luninega južnega pola.

Kot so sporočili pred izstrelitvijo, je vsaka posamična Koonseva kroglica povezana s človekom, zaslužnim za kak pomemben zgodovinski dosežek. Med njimi so med drugimi Platon, Nefretete, Artemisia Gentileschi, Andy Warhol, Gabriel García Márquez, Mahatma Gandi, Sojourner Truth, Leonardo da Vinci, Ada Lovelace, David Bowie, Helen Keller in drugi. Načrtovano je bilo, da bodo "njihova imena posamično prikazana pred Luninimi menami in bodo tako spomnila na te osebnosti. Na ta način Koons izkazuje čast nekaterim največjim dosežkom preteklosti, da bi navdihnil prihodnje generacije."

Kroglice predstavljajo eno komponento umetnine, druga komponenta pa ostaja na Zemlji v obliki NFT-jev, torej nezamenljivih žetonov, ki so virtualni zbirateljski predmeti in bi jih bilo glede na napoved mogoče kupiti.

"Raziskovanje vesolja nam je ponudilo nov pogled na naše sposobnosti preseganja zemeljskih omejitev. Te ideje so v samem jedru mojega NFT-projekta, ki ga lahko razumemo kot nadaljevanje in poklon človekovim navdihujočim dosežkom na našem planetu in onkraj njega," je dejal Koons ob napovedi projekta v letu 2022. Pred nedavnim vzletom pa je za časopis New York Times povedal, da je odraščal "ob poslušanju predsednika Kennedyja, ki je govoril o odhodu na Luno. Naši družbi je dal vizijo in zagon, da smo lahko verjeli vase in dosegli stvari."

"Ugledno mesto na zgodovinski fotografiji"
29. februarja je Koons nato na omrežju X objavil dve fotografiji. Glede prve je zapisal: "To je edini objavljeni posnetek Odiseja na Lunini površini. Lunine mene zavzemajo ugledno mesto na tej zgodovinski fotografiji. Potem ko sta Intuitive Machines in NASA zbrala dodatne informacije, je bil Odisejev končni položaj pristanka potrjen in Lunine mene so popolnoma nedotaknjene na strani pristajalnika, ki je obrnjena rahlo navzdol. Lunine mene za zmeraj v čudovitem položaju!" Glede druge fotografije pa je zapisal, da "prikazuje Odiseja nad Luninim površjem, ko se spušča. Ostrina te slike jasneje prikazuje položaj Luninih men na strani pristajalnika."

Aluminijasta figurica Padli astronavt, ki vse od leta 1971 leži na Luninem površju.
Aluminijasta figurica Padli astronavt, ki vse od leta 1971 leži na Luninem površju.

Prva umetnina na Luni že več kot 50 let
Čeprav se je pristanek zalomil, se je podjetje Intuitive Machines uspešno vpisalo v zgodovino kot prvo zasebno podjetje, ki mu je uspelo pristati na Luni. Hkrati pa je dogodek pomemben tudi zato, ker je šele prvič po letu 1972 ameriško plovilo dejansko doseglo Lunino površje. Sicer pa je od leta 1971 na njeni površini že eno umetniško delo. Gre za 8,9 centimetra visoko aluminijasto figuro Padli astronavt, ki jo je po naročilu izdelal belgijski umetnik Paul Van Hoeydonck (1925) in je na Luno poletela z misijo Apollo 15.