Potem ko je z glavo in rokami pljusknil v motorno olje, se je umetnik še nekaj časa zibal, dokler ga niso sneli z vrvi. Foto: Instagram
Potem ko je z glavo in rokami pljusknil v motorno olje, se je umetnik še nekaj časa zibal, dokler ga niso sneli z vrvi. Foto: Instagram

Umetnik Jaser Khaseb je nastopal tako, da je visel na vrvi in se zibal nad eno od muzejskih inštalacij, Matter and Mind (Snov in um, 1977) japonskega umetnika Norijukija Haragučija. Med nastopom se je zadel v inštalacijo in povzročil njeno delno razlitje.

Časopis Teheran Times je poročal, da bo na mestu direktorja muzeja Ehsana Akaija zamenjal Ebadoreza Eslami-Kulai. Muzej je na svojih družbenih omrežjih objavil izjavo za javnost, v kateri pojasnjujejo, da se je "med dogodkom del performerjevega telesa dotaknil motornega olja in povzročil njegovo delno razlitje". Ob tem so pripisali, da se bo motorno olje dalo nadomestiti, sicer pa incidenta niso komentirali.

Nenačrtovan del performansa
Khasebov nastop v zraku, ki je nosil naslov Maček na svilni cesti, je bil del programa ob odprtju razstave Panj Ganj; postavitev je posvečena Nizamiju Ganjaviju, iranskemu pesniku iz 12. stoletja. Khaseb je na Instagramu objavil posnetek trenutka, v katerem pride v stik z bazenom. Sodelavec, ki je stal ob bazenu, ga je prijel za nogo in ga najbrž premočno zazibal, medtem ko je visel na vrvi, kar ga je pognalo naravnost v tekočino. A umetnik ob tem ugotavlja: "Umetniško delo se lahko prerodi v stiku z drugimi deli ... Iz interakcije med dvema umetninama lahko nastane nova umetnina." Pozneje je sicer izrazil svoje obžalovanje in potrdil, da to ni bil predviden del nastopa.

Različica Haragučijeve inštalacije, ki je narejena iz uporabljenega motornega olja, je stalni dom v teheranskem muzeju dobila leta 1977. Originalna izvedba z naslovom Oil pool je bila tistega leta razstavljena na šesti izdaji Documente v Kasslu v Nemčiji. Leta 2017 je japonski umetnik osebno obiskal muzej TMoca, da je svojo inštalacijo obnovil. (Takrat je tudi izrazil upanje, da bodo umetnino še dolgo obdržali v muzeju.) Od leta 2020 pa ga ni več med živimi.