Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) bo nagrado podelilo danes ob 18.00 na slovesnosti v Narodni galeriji.

Društvo podeljuje nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo ustvarjalcem, ki so člani DLUL-a, in so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko vizualno umetnost.

Slikar Ivo Prančič. Foto: RTV SLO/iz izobraževalne serije
Slikar Ivo Prančič. Foto: RTV SLO/iz izobraževalne serije

Ivo Prančič – rodil se je leta 1955 v Ljubljani – je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je končal tudi slikarsko specialko. Študijsko se je izpopolnjeval na potovanjih in s štipendijo fundacije Pollock-Krasner. Svoje delo je predstavil na kakšnih 70 samostojnih in približno sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Leta 2001 je za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada.

Kot je zapisano v utemeljitvi, je Prančič eden vodilnih slikarjev generacije, ki se je formirala v 80. letih minulega stoletja in ustvarjala v kontekstu neomodernističnega abstraktnega slikarstva. Uveljavil je prepoznavno estetiko, ki v ospredje postavlja slikarsko materialnost in proces. Njegove slike, objekti in ambientalne postavitve, ki kreirajo celovitejšo gledalčevo izkušnjo, iz bazične materialnosti ustvarijo spektakularnost slikovnega dogodka. Njegove monumentalne podobe se na avtentičen in ponotranjen način odzivajo tudi na aktualne družbene fenomene in hitre fascinacije, ki jih proizvajajo svetovi medijskih tehnologij, je še zapisala žirija.

Damijan Kracina, z razstave 0,22, ki je bila v Galeriji DLUL na ogled med 24. avgustom in 11. septembrom letos. Foto: Umetnikova spletna stran
Damijan Kracina, z razstave 0,22, ki je bila v Galeriji DLUL na ogled med 24. avgustom in 11. septembrom letos. Foto: Umetnikova spletna stran

Damijan Kracina je dobitnik nagrade Ivane Kobilca za aktualno produkcijo. Leta 1970 v Kobaridu rojeni umetnik je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani po študiju kiparstva končal še specialistični študij iz kiparstva in video umetnosti. Izpopolnjeval se je v Avstriji in ZDA. Leta 1992 je soustanovil umetniško skupino Provokart. Leta 2005 je soustanovil umetniško skupino Društvo za domače raziskave. Je član kolektiva AKC Metelkova.

Osnovna premisa Kracinovega ustvarjanja je prevpraševanje simbolnega odnosa človek-družba-narava in ideološke reprezentacije simbolnega, kar izpostavi na primerih posameznih produkcij, najsi iz razstavnega opusa ali natečajnih prijav, beremo v utemeljitvi. "V samostojnem razstavnem opusu predstavlja predvsem kiparska dela v kombinacijah z risbami, slikami oziroma grafikami in videom, ki jih glede na prostor in produkcijske možnosti zaokroži v celostno umetnino in učinkovito prostorsko izkušnjo."

Marija Mojca Pungerčar je dobitnica priznanja Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti. Foto: Janez Zalaznik
Marija Mojca Pungerčar je dobitnica priznanja Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti. Foto: Janez Zalaznik

Priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa podeljuje društvo Mariji Mojci Pungerčar. Umetnica, ki se je rodila leta 1964 v Novem mestu, je v Ljubljani obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter na ALUO diplomirala iz slikarstva, nato pa magistrirala iz novih žanrov v likovni umetnosti na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. Je ustanovna članica KUD Trivia in Odprte zbornice za sodobno umetnost, bila je urednica Artservisa, spletnega portala za informacije s področja kulture, leta 2014 je ustanovila Novičnik za samozaposlene v kulturi, ki ga tudi vodi in ureja.

Kot med drugim preberemo v utemeljitvi, z Novičnikom vzdržuje podporni sistem za vse samozaposlene v kulturi. Novičnik je vir verodostojnih informacij s področja finančne, socialne in druge spreminjajoče se zakonodaje, aktualnih razpisov, natečajev in kot tak predstavlja neprecenljivo podporo posamezniku v kulturi.

Žirijo so sestavljali Nadja Gnamuš, Vesna Krmelj, Anja Jerčič Jakob, Zoran Srdić Janežič in Zora Stančič.