Sorodna novica Prvikrat odkrili posnetek glasu Fride Kahlo?

Sorodniki, prijatelji in učenci mehiške umetnice Fride Kahlo trdijo, da glas na radijskem posnetku, ki ga je pred kratkim odkrila Narodna glasbena knjižnica Mehike, ne pripada slavni slikarki, poroča The Guardian.

V prejšnjem tednu objavljen posnetek prinaša ženski glas, ki recitira odlomke iz besedila Retrato de Diego (Diegov portret). Gre za besedilo, ki ga je leta 1949 Frida Kahlo posvetila svojemu možu Diegu Riveri, ki je bil prav tako slikar. Knjižnica je izrazila možnost, da bi glas na posnetku, ki je bil predvajan leta 1955, leto po slikarkini smrti, lahko pripadal njej.

Prvič, ko sem jo srečal, sem opazil, da je ženska z zelo sladkim, radostnim glasom ... Njen dejanski glas je bil zelo živahen, očarljiv in vesel. Ni bil resen ali gladek ali nežen ... bil je kristalno jasen.

Guillermo Monroy Becerril, učenec Fride Kahlo

Vendar so družinski člani Fride Kahlo ovrgli to možnost v skupni izjavi, saj glasu niso prepoznali kot njenega. Tako vztrajajo, da ne obstaja posnetek, ki bi nam ponazoril, kakšen je bil umetničin glas. Poudarili so tudi, da slikarkina učenca Arturo Estrada Hernández in Guillermo Monroy Becerril prav tako nista prepoznala glasu.

Zadnji je za špansko agencijo EFE povedal, da je s svojimi prijatelji preživel mnogo trenutkov v slavni slikarkini hiši Casa Azul v prestolnici Ciudad de Mexico. "Prvič, ko sem jo srečal, sem opazil, da je ženska z zelo sladkim, radostnim glasom ... Njen dejanski glas je bil zelo živahen, očarljiv in vesel. Ni bil resen ali gladek ali nežen ... bil je kristalno jasen," je izjavil Guillermo Monroy Becerril in poudaril, da glasu na posnetku ni prepoznal kot glas svoje učiteljice.

Frida Kahlo (1907-1954) je imela vse življenje težave z zdravjem - številne od njenih bolezni so bile posledica prometne nesreče, ki jo je preživela kot najstnica. Foto: Wikipedia/wikipedia
Frida Kahlo (1907-1954) je imela vse življenje težave z zdravjem - številne od njenih bolezni so bile posledica prometne nesreče, ki jo je preživela kot najstnica. Foto: Wikipedia/wikipedia

V resnici glas "mehiške Sneguljčice"?
Pravzaprav pa je glas kot potencialno svojega lastnega prepoznala mehiška igralka Amparo Garrido, ki ga je posodila Sneguljčici, ko je bil Disneyjev film iz leta 1937 v 60. letih prejšnjega stoletja sinhroniziran v španščino. "Že nekaj časa mislim, da sem to jaz ... Skoraj popolnoma prepričana sem, da sem to posnela," je Garridova dejala za mehiško radijsko postajo Radio Fórmula, njeni otroci pa so se strinjali z njo.

Nekateri so izrazili tudi dvome, da bi lahko Frida Kahlo sodelovala pri snemanju tega posnetka, saj je bilo njeno zdravstveno stanje takrat že krhko. Slikarka je zadnje leto svojega življenja namreč večinoma preživela v bolnišnici. "Poleg tega pa je glas dokaj izumetničen," je dodal eden izmed igralkinih otrok.

Glas, ki je vselej veljal za "veliko uganko, večno iskanje"
Vloga mehiške Narodne glasbene knjižnice je, da ohranja in deli z javnostjo dokumentarne zvočne arhive, njena zbirka pa obsega glasove najpomembnejših zgodovinskih mehiških osebnosti. Njen vodja Pavel Granados je prejšnji teden povedal, da obiskovalce najbolj zanima ravno slikarkin glas, ki je vselej veljal za "veliko uganko, večno iskanje".