Iz dražbene hiše Ansorena so sporočili, da so s seznama del, ki so šla danes pod dražbeno kladivo, umaknili omenjeno sliko, izklicna cena katere je bila zgolj 1500 evrov. Z ministrstva za kulturo so jim le dan pred tem sporočili, da dela ni mogoče izvoziti iz Španije in da strokovnjaki preučujejo njegovo poreklo, poroča Reuters.

Dvomi strokovnjakov o avtorstvu
Sliko se za zdaj še zmeraj pripisuje neimenovanemu umetniku iz kroga španskega slikarja Joseja de Ribere iz 17. stoletja. Na oljni sliki La coronación de espinas je upodobljen trpeči Kristus, ki mu s trnove krone kaplja kri.

Edini znani portret Caravaggia je ta risba, ki jo je 11 let po njegovi smrti ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni. Foto: Wikipedia
Edini znani portret Caravaggia je ta risba, ki jo je 11 let po njegovi smrti ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni. Foto: Wikipedia

"Poglejmo, ali gre za Caravaggia ali jo je res naslikal Riberov privrženec, kot se ji je pripisovalo," je novinarjem dejal španski minister za kulturo Jose Manuel Rodriguez Uribes. "Kakor koli že, odločitev (o prepovedi izvoza) je bila pravilna, saj je slika dragocena," je dodal. Ministrstvo je posredovalo po tem, ko so nekateri strokovnjaki izrazili dvome o pravilnosti pripisanega avtorstva.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571/73‒1610) je bil znan po slikarski tehniki chiaroscuro. Pri tej metodi gre za ostre kontraste med svetlobo in senco ter je odločilno zaznamovala smer, v katero se je razvijalo baročno slikarstvo. Njen vpliv je viden pri delih Rubensa, Berninija, Rembrandta in drugih umetnikov generacije, ki so jim rekli tudi caravaggisti.

Vročekrvni mojster kratkega življenja
Poleg slikarskih dosežkov je slovel tudi po divjem življenjskem slogu, pogosto se je zapletal v prepire in se večkrat znašel v zaporu. Leta 1606 je celo ubil človeka, zaradi česar so na njegovo glavo razpisali nagrado in tako naj bi zadnjih nekaj let življenja preživel na begu pred roko pravice. Njegova dela so seveda vredna milijone in le redka od njih so v zasebnih zbirkah.