Prvo delo so v Šivčevi hiši odkupili leta 1982, razstave ilustracij pa tam potekajo že več kot 40 let. Foto: Muzeji radovljiške občine

Dopolnjeno razstavo bodo v Šivčevi hiši odprli drevi ob 18.00, ko bodo predstavili tudi 41 ilustracij, ki so jih kupili od leta 2003 do lani in so jih zdaj priključili stalni razstavi. Tako bo na ogled popolna zbirka, ki obsega že 186 ilustracij, pojasnjuje kustosinja Šivčeve hiše Barbara Boltar.

Ker za vsa dela ni dovolj prostora v vitrinah in na stenah ter drugačna postavitev ni možna, bodo predvsem ilustracije manjšega formata predstavljene v predalnikih. Gre za optimalni način predstavitve, je prepričana kustosinja, saj računalniška predstavitev ne bi bila ustrezna. Za gledalca je namreč doživetje prav to, da stoji pred originalom.

Razstave ilustracij v Šivčevi hiši potekajo že več kot 40 let, od takrat, ko je bila stara meščanska hiša iz 16. stoletja v središču Radovljice obnovljena. Prvo delo so odkupili leta 1982, razstave ilustracij pa so potekale že prej, ko je bila ilustracija v primerjavi z drugimi zvrstmi likovne umetnosti še zapostavljena, saj je veljalo, da je namenjena zgolj opremi knjige, po tisku pa se nanjo pozabi.

Danes je drugače. "Ilustracija je pri nas priznana zvrst umetnosti," je povedala Barbara Boltar in kot dokaz navedla tudi bienale slovenske ilustracije in vse večje število ilustratorjev. Pojasnila je, da ima Slovenija dolgo tradicijo ilustracije in tudi zelo kakovostne ilustratorje.

Z dopolnjenim drugim delom zbirke ilustracij se Galerija Šivčeva hiša predstavlja kot muzejska ustanova, ki hrani dragocen in edinstven fond slovenske umetnosti, so zapisali na spletni strani razstavišča. Foto: Muzeji radovljiške občine

Edini muzej, v celoti posvečen ilustraciji

V Šivčevi hiši so se zvrstile razstave vseh vidnejših avtorjev. Hkrati se dopolnjuje zbirka, saj vsako leto ob finančni pomoči radovljiške občine kupujejo nove ilustracije. Načeloma odkupujejo ilustracije avtorjev, ki pri njih razstavljajo. V prihodnje pa bodo odkupovali tudi ilustracije nagrajencev Slovenskega bienala ilustracij, četudi ti v Šivčevi hiši ne bodo samostojno razstavljali.

Šivčeva hiša, ki spada pod okrilje Muzejev radovljiške občine, že zdaj hrani dragocen in edinstven fond slovenske umetnosti. "Naša zbirka je edinstvena, saj smo edina muzejska ustanova, ki se v Sloveniji strokovno in sistematično ukvarja s to zvrstjo slikarstva," je povedala Barbara Boltar, ki si želi, da bi bila njihova zbirka pregled slovenske ilustracije po drugi svetovni vojni.

Merilo pri izboru ilustracij je njihova kakovost. Ta temelji na tem, da so se avtorji znali prilagoditi dojemanju otrok, ki jim je knjiga in ilustracija namenjena. V zbirki so predstavljene ilustracije v različnih likovnih tehnikah, manjkajo pa ne niti stripi.

Zbirka je namenjena tako najmlajšim kot tudi starejšim otrokom, mladostnikom in odraslim. "Vsi najdejo junake iz svojih priljubljenih knjig in vsi so presenečeni, ko stojijo pred originalom, saj je ta pogosto v drugem formatu ali tudi v drugih barvah," je dejala kustosinja in pojasnila, da na razstavi ilustracije živijo kot samostojne umetnine.