Klimtova dela v dunajskem muzeju Belvedere. Foto: EPA
Klimtova dela v dunajskem muzeju Belvedere. Foto: EPA

Primer je prišel na dan, ko je moški v registru ukradenih umetnin iskal kitajski bronasti vrč iz 11. stoletja, je v sredo sporočila dunajska policija.

En predmet in pet drugih umetnin
Predmeta v bazi podatkov ni bilo, bil pa je prijavljen kot ukraden v Interpolovi bazi umetnin. Mednarodna policijska organizacija je za poizvedbo izvedela od moškega, ki je že bil v stiku z mednarodno dražbeno hišo, da bi artefakt prodal.

Sorodna novica Onkraj Klimta: velikan dunajske secesije in sodobniki, ki so oblikovali tedanje likovno prizorišče

Avstrijska policija je med hišnimi preiskavami zasegla predmet in pet drugih umetnin, med njimi so risbe Gustava Klimta in grafike Egona Schieleja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Osumljenec je dejanja postopoma priznal, potem ko so mu predložili dokaze, je za DPA povedal tiskovni predstavnik policije.

Osrednja figura dunajske secesije
Gustav Klimt se je rodil leta 1862 na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je deloval pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten atelje, v katerem se je posvetil predvsem stenskemu slikarstvu. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija (Wiener Sezesion). Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za preporod umetnosti.

Med letoma 1900 in 1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so sprožile pravi škandal. Začetek novega ustvarjalnega obdobja v njegovem delu je pomenil prav Beethovnov friz, ki ga je slikar izdelal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902.

Sorodna novica Stoletje od smrti Egona Schieleja, ki bi ga sodobna gibanja nemilo pokopala

Povezan s secesijo
Egon Schiele (1890–1918) poleg Klimta in Oskarja Kokoschke spada med osrednje avstrijske umetnike zgodnjega 20. stoletja. Povezujejo ga z ekspresionizmom zgodnjega 20. stoletja, obenem pa je bil močno povezan z gibanjem takratne secesije.

Na njegovih platnih so leta 1910 dominirala gola, bolna in deformirana telesa z močno izraženo seksualno energijo, s čimer je rušil moralne družbene konvencije z začetka 20. stoletja. Zaradi erotičnih risb so ga obtožili širjenja pornografije in pohujševanja mladoletnih, zato je 25 dni preživel v zaporu.

49. razstava dunajskega društva Secesija
Vrh umetniškega priznanja je doživel na 49. razstavi Dunajske secesije leta 1918. Gustav Klimt je umrl le nekaj tednov pred njenim odprtjem, nekaj mesecev zatem pa je umrl tudi Schiele, star 28 let.