Priznanje za življenjsko delo bo za svoj izjemen figuralni opus prejel Jurij Kalan. Zadnje desetletje umetnik med drugim izdeluje kipce, skulptoslike – obraze iz lipovine, ki jih tudi pobarva. Foto: Promocijsko gradivo
Priznanje za življenjsko delo bo za svoj izjemen figuralni opus prejel Jurij Kalan. Zadnje desetletje umetnik med drugim izdeluje kipce, skulptoslike – obraze iz lipovine, ki jih tudi pobarva. Foto: Promocijsko gradivo
"Mislim, da je čas, da mlada ekipa stopi skupaj in postavi stvari še na neke nove temelje," je ocenil oče festivala in njegov desetletni umetniški vodja Klavdij Tutta (na fotografiji) ter štafeto predal novi umetniški vodji, Martini Marenčič. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan

S pohodom po galerijskih razstaviščih in podelitvijo nagrad se bo danes ob 17.00 začel 11. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj. Na letošnjem festivalu, ki nosi naslov Ecce Homo – Figura v novi realnosti, se bo do 2. novembra na 14 prizoriščih predstavljalo 98 avtorjev iz 20 držav.

Kot je na novinarski konferenci pred začetkom festivala povedala njegova nova umetniška vodja Martina Marenčič, so se odločili za temo, ki na festivalu še ni bila obravnava, in sicer figuraliko. Figuralika je likovno upodabljanje stvarnega sveta, zlasti živih bitij, tema festivala pa je predvsem podoba človeka ali človeštva v današnjem času.

Tema je tudi letos, kot je poudarila Marenčičeva, zastavljena precej široko, da dopušča neomejeno možnosti za izraz v različnih medijih. Prvič bodo letos na ogled postavili tudi ilustracije in stripe, na današnjem dogodku ob odprtju pa bodo izvedli live art performans, s katerim bo festival dobil še svoj zadnji razstavni eksponat.

Tako kot vsa leta do zdaj želi festival tudi letos presenetiti z novitetami in poskrbeti za nabor najboljših del domačih in tujih umetnikov. V prihodnjem letu pa Matina Marenčič upa, da bodo lahko še dodatno razširili nabor medijev in tako občinstvu ponudili še bolj pester vpogled v sodobno umetniško sceno.

Posebno pozornost letos namenjajo japonskim umetnikom. Kot noviteto pa so vpeljali sekcijo ilustratorjev in live art performans, ki bo na odprtju. Foto: Promocijsko gradivo
Posebno pozornost letos namenjajo japonskim umetnikom. Kot noviteto pa so vpeljali sekcijo ilustratorjev in live art performans, ki bo na odprtju. Foto: Promocijsko gradivo
Država v gosteh je letos Japonska.
Država v gosteh je letos Japonska. "Japonska estetika je posebna, je samosvoja in predstavlja okno za razumevanje njihovih simbolnih stvaritev in se v večini razlikuje od umetnosti zahodnih civilizacij," v katalogu zapiše Klavdij Tutta. Na fotografiji je delo Zora, ki ga je ustvaril Toshihiro Hamano. Foto: Promocijsko gradivo

Največji festival likovne umetnosti pri nas
Predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Zoran Poznič je poudaril, da je Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj največji festival likovne in vizualne umetnosti v Sloveniji, predstavlja pa tudi enega izmed glavnih stebrov likovne kulture na Slovenskem.
"Z vsemi svojimi spremljevalnimi dejavnostmi, z odpiranjem novih in novih vsakoletnih zadanih tem in likovnih problemov predstavlja ne samo veličastno manifestacijo likovne umetnosti nasploh, ampak postavlja tudi vprašanja, išče odgovore in predvsem širi vedenje o pomembnosti tako žlahtne kulturne in umetniške panoge, kot je likovnost na začetku 21. stoletja," je o festivalu povedal Poznič.

Prvič z novim vodstvom
Festival si je pred desetletjem zamislil akademski slikar Klavdij Tutta, letos pa je njegovo umetniško vodenje prepustil mlajši generaciji Likovnega društva Kranj. Pri organizaciji festivala sodelujejo še Zavod za turizem in kulturo Kranj, Gorenjski muzej ter Layerjeva hiša.

Kot je dejal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, festival v mestno jedro pripelje precej obiskovalcev in prispeva k njegovi oživitvi. Iz leta v leto raste obisk skupin iz osnovnih in srednjih šol, saj mladim ponuja možnost, da v spremstvu umetnikov spoznajo likovno umetniško kulturo. Brezplačno strokovno vodenje je na voljo tudi drugim obiskovalcem.

Tudi na letošnjem festivalu bo mednarodna strokovna žirija podelila več nagrad in priznanj umetnikom, ki se bodo izkazali s presežki v svojih delih. Priznanje za življenjsko delo bo za izjemni figuralni opus prejel Jurij Kalan. Umetnik, ki se je rodil leta 1961 v Kranju, je leta 1990 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, živi in dela pa kot samostojni umetnik v Ljubljani.