Edgar Degas, Zavesa, ok. 1880. Foto: National Gallery of Art
Edgar Degas, Zavesa, ok. 1880. Foto: National Gallery of Art
Mala plesalka, stara 14 let je bila edini kip, ki ga je Degas javno razstavil v času življenja. Danes je to ena njegovih najbolj priljubljenih stvaritev, tudi zato, ker so po umetnikovi smrti naredili celo vrsto njenih odlitkov. V času nastanka pa ni bilo tako - recenzenti so se skoraj enoglasno strinjali, da je umetnina
Mala plesalka, stara 14 let je bila edini kip, ki ga je Degas javno razstavil v času življenja. Danes je to ena njegovih najbolj priljubljenih stvaritev, tudi zato, ker so po umetnikovi smrti naredili celo vrsto njenih odlitkov. V času nastanka pa ni bilo tako - recenzenti so se skoraj enoglasno strinjali, da je umetnina "grda", čeprav so ji priznavali realizem in revolucionarnost samega koncepta. Zelo inovativna je bila tudi Degasova uporaba blaga. Foto: National Gallery of Art

Razstava bo združila približno sto umetnikovih najbolj znanih in priljubljenih slik, pastelov, risb, grafik in skulptur.

Edgar Degas slovi po svojih upodobitvah plesalk motivu, ki je v njegovem ustvarjanju prevladoval več desetletij. Njegovo ljubezen do baleta so predstavili že na več razstavah, pričujoča pa bo prva, ki se bo posvetila njegovemu navdušenju nad opero.

Degas je kot ljubitelj glasbe in reden obiskovalec predstav raziskoval prostor avditorija pariške opere, pa tudi oder in zaodrje. Na slikah je upodobil številne svoje prijatelje, plesalke in pevke ter orkestrske glasbenike.

Opera pa je bila navdih tudi za njegove najdrznejše tehnične inovacije, med drugim njegovo prvo monotipijo Baletni mojster (okoli 1876) in voščeno skulpturo Mala plesalka, stara 14 let (1881), ki je na področju kiparstva pomenila revolucijo.

Degas (1834‒1917) se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato pa od leta 1855 slikarstvo na Ecole nationale superieure des beaux-arts. V letih 185560 je večkrat obiskal Italijo. Najprej je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete, po letu 1874 pa se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov.

Degasa je zanimalo telo v gibanju, nanj so vplivali tudi japonski mojstri lesoreza. Najbolj je znan po študijah baletk in konjev ter skupin v gledališču in ženskih aktov. Najraje je uporabljal tehniko pastela, izdeloval je tudi bakroreze in litografije.

Manj znano je, da je bil Degas dober kipar, v letih od 1865 do 1912 je ustvaril serijo malih bronastih skulptur baletk, konjev in kopalk, ki tako kot njegove slike pričajo, kako natančno je znal oceniti človekovo dušo in opaziti še tako majhne premike telesa. Umrl je osamljen in skoraj popolnoma slep v Parizu.

Razstava v washingtonski narodni galeriji bo na ogled od 1. marca do 5. julija.