Gillian Anderson in Stephen Rea v BBC-jevi adaptaciji Vojne in miru (2016), ki je obveljala za še en uspešen britanski izlet na območje kostumskih dram. Foto: IMDb

Proti koncu leta pa bodo odprli razstavo Fabergé in dvorni draguljarji, je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass napovedal direktor muzeja Aleksej Levikin.

"Ime Carla Fabergéja, ki je s svojimi stvaritvami oskrboval tako ruskega kot številne evropske dvore, je znano po vsem svetu. V našem muzeju raznolike zbirke, ki je nastala v njegovi delavnici, nismo še nikoli razstavili v celoti. Pričujoča razstava bo prvič združila zelo raznolike izdelke ‒ od nakita do dragocenosti, ki so krasile palače," je povedal direktor muzeja.

Ime Carla Fabergéja povezujemo predvsem z dragocenimi okrasnimi jajci, obloženimi z dragulji. Primerek na fotografiji je car Nikolaj II. leta 1914 podaril svoji izvoljenki Aleksandri Fjodorovni. Foto: AP

V začetku leta bodo odprli razstavo z naslovom Portreti plemstva 18. in 19. stoletja. Portrete predstavnikov starih ruskih družin in nove aristokracije so, kot je povedal Levikin, ustvarili najboljši tuji in domači slikarji. Njihovi kreativni dosežki tvorijo izjemno kakovostno portretno galerijo, ki združuje tako celopostavne kot tudi intimnejše portrete.

Levikin pa je napovedal tudi razstavo Zakladi starodavne Kitajske, na kateri bodo med drugim na ogled znameniti terakotni vojščaki.

Britanci pač obvladajo kostumske drame
Britanska televizijska nadaljevanka Vojna in mir je premiero na BBC-ju doživela januarja 2016. Scenarij podpisuje Andrew Davis. Serijo zaokroži šest epizod, v sagi o ruskem imperiju v 19. stoletju pa so v glavnih vlogah nastopili Paul Dano (Pierre Bezuhov), Lily James (Nataša Rostova) in James Norton (Andrej Bolkonski). Nadaljevanka je ob nastanku naletela večinoma na zelo pozitivne kritiške odzive ‒ The Telegraph jo je uvrstil celo na 5. mesto svojega seznama najboljših televizijskih adaptacij vseh časov.