Portret so javnosti znova predstavili mesec dni po najdbi. Foto: EPA
Portret so javnosti znova predstavili mesec dni po najdbi. Foto: EPA

Gre za Portret ženske (v izvirniku Bildnis einer Frau oziroma tudi Porträt einer Dame), ki ga je ta avstrijski slikar ustvaril v obdobju med letoma 1916 in 1917. Portret mladenke z rjavimi lasmi, ki ga je Klimt naslikal v zadnjih letih življenja, bo razstavljen v slavnostni dvorani in zaščiten s posebno vitrino, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Porezan bršljan in vrata za njim
Slika je veljala za eno najbolj iskanih ukradenih slik na svetu. Konec leta 2019 so jo med deli na vrtu galerije našli v očem skritem prostoru. Šele ob rezanju bršljana, ki je obraščal zunanjo steno, so za njim odkrili vrata in za njimi sliko, spravljeno v vrečo. Preiskovalci so nato po dobrem mesecu potrdili njeno avtentičnost.

Gustav Klimt, Portret ženske, olje na platnu, 60 × 55 cm. Foto: EPA
Gustav Klimt, Portret ženske, olje na platnu, 60 × 55 cm. Foto: EPA

Portret je iz galerije izginil februarja 1997 v času obnovitvenih del, ko alarmi niso delovali. Tedaj so domnevali, da so tatovi pobegnili čez streho. Preiskava se je sprva osredotočila na paznike v galeriji, a so jo zaradi odsotnosti dokazov opustili. Italijanska policija se je tatvini znova posvetila leta 2014, ko so z novo tehnologijo preverili prstni odtis, ki naj bi ga tat pustil v galeriji.

Letošnji januar je prinesel priznanje dvojice storilcev, da sta sliko ukradla in jo nato vrnila, še piše agencija Ansa. Vendar policija še zmeraj preiskuje poročanje lokalnega dnevnika Liberta', da naj bi odkupnino plačala lokalna banka.

Vodilni predstavnik dunajske secesije
Gustav Klimt se je rodil leta 1862 na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija.

V letih 1900–1903 je ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika in zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela s sliko Poljub (1907/1908). Umrl je leta 1918 za posledicami možganske kapi.