Temo letošnje edicije z naslovom Zaupanje & tveganje je izbrala kuratorka Nina Jeza.

Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem. Foto: Pixxelpoint
Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem. Foto: Pixxelpoint

Festival, ki bo potekal do 26. novembra, izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev in si je za cilj zadal tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot tudi vzpodbujanje teoretskega, kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti.

Festivalsko dogajanje se je začelo danes popoldne s prvo t. i. predotvoritvijo v goriški galeriji Agore, druga predotvoritev je sledila v galeriji Tir v novogoriški Mostovni.

Mednarodni festival Pixxelpoint, ki ga pripravlja Kulturni dom Nova Gorica, se je uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju.

Nato so v novogoriški Mestni galeriji odprli osrednjo razstavo Zaupanje & Tveganje ter uradno odprli festival Pixxelpoint. Na ogled bosta performansa Cirkulacija 2: Stroj za izboljšanje sveta, Skupno dobro in Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem. Večer se bo sklenil ob 21. uri z druženjem Pixxel digestiv – ROLI & JOONDROID v Mostovni.

Javno vodenje po festivalskih razstaviščih
V petek bodo v Mestni galeriji Nova Gorica ponovili performans Ladies of the press: Fotoavtomat z zelenim ozadjem, ob 17.00 uri pa bo sledilo javno vodenje po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza.

Soboto bosta v dopoldanskem času zaznamovali delavnici, popoldanski del festivala pa bo namenjen predavanju Betine Habjanič z naslovom Projekt transparentnosti živalskih obratov, kar je tudi naslov avdiovizualnega performansa grškega avtorja Thanasisa Kaprouliasa, ki bo na sporedu zvečer ob 18. uri.

Pripravljajo tudi sprehod po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza. Foto: Pixxelpoint
Pripravljajo tudi sprehod po festivalskih razstaviščih s kuratorko Nino Jeza. Foto: Pixxelpoint

Festivalsko dogajanje se bo nato nadaljevalo še z različnimi delavnicami in javnimi vodenji vse do 26. novembra. Ob festivalu bo izšel dvojezični zbornik, v katerem bodo predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki.

V Novi Gorici se začenja 23. festival Pixxelpoint