Cenilci so napovedali, da bo slika na dražbi dosegla znesek med 600 in 800 tisoč evri, kar se je izkazalo za pravilno napoved. Foto: AP
Cenilci so napovedali, da bo slika na dražbi dosegla znesek med 600 in 800 tisoč evri, kar se je izkazalo za pravilno napoved. Foto: AP

Slika iz 17. stoletja, ki so jo odkrili v severni Franciji, je bila zdaj na dražbi v Parizu prodana za 780 tisoč evrov. Dobil jo je kupec iz Švice, ki pa ostaja anonimen.

Olje na platnu, ki so ga lastniki imeli za ponaredek, stroka pa ga je opredelila kot "izjemno delo", je bilo čisto po naključju odkrito decembra lani. Cenilec, ki je popisoval predmete v družinski hiši, je za vrati dnevne sobe opazil rob nečesa zaprašenega, kar ga je pritegnilo.

"Stopil sem v majhno sobo za gledanje televizije, ki ni bila preveč dobro osvetljena. Začel sem opravljati svojo oceno, potem pa sem za vrati opazil sliko," je za tiskovno agencijo Associated Press povzel Malo de Lussac iz dražbene hiše Daguerre Val de Loire. "Razkriti sta bili kaki dve tretjini platna. V resnici je bilo vse skupaj kar presenečenje."

Družina, ki v javnosti želi ostati anonimna, je sliko kupila leta 1900 in že od takrat se je drži vzdevek "Bruegel", a s predpostavko, da seveda ni avtentična.

Slike stroka doslej ni poznala, saj je bila vse od leta 1900
Slike stroka doslej ni poznala, saj je bila vse od leta 1900 "skrita" v Franciji. Foto: AP
Bruegel mlajši je rad izhajal iz očetovih kompozicij, a za Vaškega advokata to ne velja.  Foto: AP
Bruegel mlajši je rad izhajal iz očetovih kompozicij, a za Vaškega advokata to ne velja. Foto: AP

Delo, ki nosi naslov Plačilo letnih dolgov (znano je tudi kot Vaški advokat), je nastalo med letoma 1615 in 1617, upodablja pa enega od motivov, ki so bili Brueglu blizu – živahno odvetniško pisarno v ruralnem okolju.

Zgodba slike se je z leti izgubila
"Predniki latnikov so umetnino kupili kot original, a se je ustno izročilo o tem skozi generacije popolnoma izgubilo ... Morda jih slika niti ni pretirano zanimala,"
je pojasnil de Lussac. "Ja, že res, da so ji rekli Bruegel, ampak niso imeli pojma, da tudi v resnici je!" Platno meri kar 184 centimetrov v širino in 112 centimetrov v višino in je tako ena največjih slik, kar jih je umetnik kdaj ustvaril.

Odkritje je bilo po de Lussacovih besedah "največji trenutek v njegovi karieri". "Ampak seveda sem bil skeptičen. Konec koncev je precej redko najti Bruegla v sobi za televizijo."

Pieter Bruegel mlajši se je leta 1564 v Bruslju rodil kot najstarejši sin Pietra Bruegla starejšega, ki je bil ena najpomembnejših osebnosti flamske renesanse. Bruegel mlajši, ki je očeta izgubil pri rosnih petih letih, se je odlikoval predvsem po svojih upodobitvah vaškega življenja, krstili pa so ga tudi za "peklenskega Bruegla", ker je imel tak dar za upodabljanje fantastičnih, grotesknih prizorov peklenske pogube.