Lik zajca Klemna je protagonist Šinkovčevega stripa za otroke z naslovom Lovska sreča. Foto: Galerija Alkatraz
Lik zajca Klemna je protagonist Šinkovčevega stripa za otroke z naslovom Lovska sreča. Foto: Galerija Alkatraz

Živel strip! Živela animacija! je programska stalnica Zavoda Forum Ljubljana, ki poleg mednarodnega natečaja za mlade avtorice in avtorje stripov oziroma animacij obsega še predstavitev dveh avtorjev. Na tokratni razstavi V gozdu se tako predstavljata slovenski avtor Igor Šinkovec in italijanska avtorica, ki ustvarja pod psevdonimom UPATA. Razstavo je ambientalno zasnoval Andrej Štular.

Šinkovčev strip za otroke Lovska sreča (zbirka Minimundus, Stripburger/Forum Ljubljana, 2020) je nastal kot predelava ljudske pripovedke z naslovom Speči zajec. "Premeteni zajec Klemen se v hudomušni zgodbi pozabava z lovcem in njegovimi visokoletečimi podjetniškimi stremljenji, ki trčijo ob realna tla," so zapisali v galeriji. Ob tem si bo mogoče ogledati še nekaj drugih del, poleg stripov še risbe in ilustracije.

UPATA predstavlja majhno domišljijsko bitje Mlom. Foto: Galerija Alkatraz
UPATA predstavlja majhno domišljijsko bitje Mlom. Foto: Galerija Alkatraz

Avtorica UPATA pa predstavlja majhno domišljijsko bitje Mlom, križanca med zajcem in psom. "Mlom je naivnega in prijaznega značaja, živi pa v pravljičnem svetu, ki si ga deli s skrivnostnimi čarobnimi bitji. Čeprav bojazljiv, ima rad pustolovščine, na katerih mu sledi pernata prijateljica Pida, s katero na poti skupaj premagujeta številne ovire," so zapisali. Poleg stripov in ilustracij bodo na ogled še izseki iz avtoričinega nastajajočega animiranega filma.

Igor Šinkovec (1978) je ilustrator, animator in avtor stripov. Ilustrira knjige in učbenike, njegove ilustracije so objavljene v revijah, kot sta Ciciban in Cicido. Njegova dela se pojavljajo na skupinskih in samostojnih razstavah ter bienalih ilustracije. Prejel je več nagrad, med drugim nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico Timbuktu, Timbuktu avtorja Petra Svetine. Ukvarja se tudi z animacijo.

UPATA je umetniški psevdonim italijanske avtorice Elise Turrin (Pordenone, 1996), ki se ukvarja z ilustracijami, stripom, animacijo in filmom. Diplomirala je na likovni akademiji v Bologni, študij pa trenutno nadaljuje na visoki šoli ISIA v Urbinu. Od leta 2015 sodeluje s satirično revijo Mataran; med drugim je soavtorica projekta Pangolino, ki je na stripovskem festivalu TCBF v Trevisu leta 2020 prejel nagrado za najboljši projekt na temo koronavirusa. Tega leta je izdala tudi svoj prvi album Untamed (Neukročena), letos pa je ustvarila strip za antologijo Materia Degenere 2 (Degenerirana snov 2, Diabolo Edizioni).

Razstava bo na ogled do 18. februarja.