Eike Schmidt je vodenje galerije kot prvi tujec v zgodovini njenega delovanja prevzel novembra 2015. Foto: EPA
Eike Schmidt je vodenje galerije kot prvi tujec v zgodovini njenega delovanja prevzel novembra 2015. Foto: EPA

V Palači Pitti se je obisk v primerjavi z letom prej povečal za 25 odstotkov. Renesančna palača, v kateri hranijo največjo zbirko del italijanskega renesančnega slikarja Rafaela, in vrtovi Boboli sicer ležijo na drugi strani reke Arno, kot galerija Uffizi.

"Firence so mesto, ki ga imam zelo rad. Nedvomno se je spremenilo, tudi na slabše: predvsem zaradi porasta množičnega turizma. Proces se nadaljuje vse od devetdesetih let, ko je Uffizi prvič dosegel milijon obiskovalcev v enem letu. Takrat so vsi govorili, da tako ne gre več naprej, da tako množičen obisk ni več vzdržen. Zdaj smo dosegli dva milijona in 200 tisoč obiskovalcev na leto, pa smo še vedno pod pritiskom, da bi galerijo obiskalo še več ljudi," je Schmidt povedal za RTV lansko poletje, ko je bil že očiten porast obiskovalcev galerije, a še ni bilo znano, da se bo število obiskovalcev še močno povišalo.

Sorodna novica Direktor Galerije Uffizi: "V Firencah je množični turizem stvari spremenil na slabše"

Zmanjšal naval v galerijo v vročih poletnih mesecih
Schmidt je vodenje galerije kot prvi tujec v zgodovini njenega delovanja prevzel novembra 2015. Novost, ki jo je uvedel ‒ višje cene vstopnic v visoki turistični sezoni in nižje zunaj sezone ‒ je dosegla svoj namen. S tem se je zmanjšal naval v galerijo v vročih poletnih mesecih in povečalo število obiskovalcev v hladnejšem delu leta.

Odpiralni čas ob torkih in sredah podaljšali do 22. ure
Med vodenjem je uvedel še druge novosti. "Med novembrom in februarjem imamo komaj dva ali tri tisoč obiskovalcev dnevno, medtem ko jih poleti naštejemo od šest do devet tisoč na dan. Ob poletnih torkih in sredah smo odprti do desete ure zvečer; ob takšnih dneh naštejemo tudi več kot 10 tisoč ljudi," je Schmidt razložil RTV-dopisniku Janku Petrovcu.

Novost, ki jo je uvedel, je tudi račun na Instagramu, na katerem vsakodnevno objavljajo dela iz zbirke galerije. "V turizmu pravijo, da vsaka novost potrebuje od tri do pet let, preden zares zaživi. Mi smo prve rezultate opazili že po enem letu, kar je zelo spodbudno," je Schmidt še povedal za RTV.

Jeseni bo Schmidt prevzel vodenje Umetnostnozgodovinskega muzeja na Dunaju.