Grafični ustvarjalec premišljeno gradi vsak motiv zase, največkrat v enem samem neprekinjenem loku. Foto: Miha Erič
Grafični ustvarjalec premišljeno gradi vsak motiv zase, največkrat v enem samem neprekinjenem loku. Foto: Miha Erič

Ob vsem tem vizualnem bogastvu se mu kar sama po sebi spontano odpirajo nova likovna videnja in "uprizoritve".

Za izvirno glasbeno spremljavo je poskrbel umetnik sam
Njegove likovne uprizoritve v obliki grafik so od 25. marca na ogled v Galeriji Lek. Zaradi epidemije covida-19 uradnega odprtja razstave ni bilo, vendar pa je sprehod po njegovih delih mogoč virtualno. Nanj popeljeta avtor grafik in Iztok Premrov, ki je prispeval besedilo ob razstavi. Za izvirno glasbeno spremljavo je poskrbel umetnik sam, saj deluje tako na likovnem kot tudi glasbenem področju.

"Nenavaden razpon Eričevih tem nam da misliti, da avtor izjemno tankočutno razkriva tako svoje zavestno kot tudi podzavestno motivno bogastvo," piše Premrov. Ni nenavadno, dodaja, da ga zanima stara kmečka arhitektura in njene etnološke posebnosti; ni nenavadno, da v njegov konkretni svet priletijo vesoljska plovila; in ni nemogoče, da med krili orjaškega hrošča zraste bizarno mesto.

Na "skrivaj vložena" likovna sporočila
"Erič je fantast, ki premaguje ovire med znanim in neznanim ter svoja nenavadna videnja z izjemno osebno obarvano grafično govorico pred nas postavlja z namenom, da bi v njih odkrivali njegova na 'skrivaj vložena' likovna sporočila."

Miha Erič. Pričnikova panorama, linorez, 2019. Foto: Galerija Lek
Miha Erič. Pričnikova panorama, linorez, 2019. Foto: Galerija Lek

Miha Erič (1991) je grafik in instrumentalist. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Kot likovni umetnik ustvarja na področju umetniške grafike in vodi delavnice grafike visokega tiska – linoreza, lesoreza, visokega bakroreza. Marca 2020 je v samozaložbi Orbita izdal katalog grafik z 58 deli, ki so nastala v zadnjih treh letih. Skupaj z Natalijo Šepul Erič vodi kulturno-umetniško društvo in galerijo Salsa Verde v Izoli kot kustos, galerist in idejni vodja.

Razstava je v Galeriji Lek na Verovškovi 57 v Ljubljani na ogled do 23. maja vsak dan od 9. do 19. ure.