Sodišče je v sredo razsodilo, da je razgledna ploščad v londonski umetniški galeriji Tate Modern odgovorna za to, da so se prebivalci sosednjih luksuznih stanovanj s steklenimi stenami "počutili kot živali v živalskem vrtu in jim ovirali običajno uporabo in uživanje v svojih domovih."

Odvetniki stanovalcev trdijo, da ploščad v desetem nadstropju, ki jo vsakoletno uporablja več kot pol milijona obiskovalcev galerije, predstavlja
Odvetniki stanovalcev trdijo, da ploščad v desetem nadstropju, ki jo vsakoletno uporablja več kot pol milijona obiskovalcev galerije, predstavlja "neusmiljen" vdor v zasebnost stanovalcev. Foto: AP

Sodnik George Leggatt je dejal, da ploščad obišče več sto tisoč ljudi na leto, ki "pogosto fotografirajo notranjost stanovanj in jih včasih objavijo na družbenih medijih. Ni si težko predstavljati, kako zatirane bi se počutili v takšnih okoliščinah – podobno kot bi bil na ogled v živalskem vrtu," je zapisal v večinski odločitvi sodišča.

"Nobenega dvoma ni, da ogledovanje in fotografiranje, ki potekata iz stavbe Tate, povzročata znatno motnjo v običajni uporabi in uživanju lastnine tožnikov." Trije sodniki so podprli večinsko odločitev, dva pa nasprotovala.

Središče umetnosti in nočnega življenja
Tate Modern so odprli leta 2000 v nekdanji elektrarni na južnem bregu reke Temze v Londonu. Pomagal je preoblikovati okoliško sosesko Bankside iz zaledja ob reki v središče umetnosti in nočnega življenja, posejano z luksuznimi stanovanjskimi stolpnicami. Razgledna terasa je del leta 2016 odprtega piramidnega prizidka galerije, ki jo letno obišče več kot pet milijonov obiskovalcev. Neo Bankside je bil dokončan nekaj let prej, piše britanski Guardian.

Tate Modern. Foto: EPA
Tate Modern. Foto: EPA

Odvetniki stanovalcev trdijo, da ploščad v desetem nadstropju, ki jo vsakoletno uporablja več kot pol milijona obiskovalcev galerije, predstavlja "neusmiljen" vdor v zasebnost stanovalcev. Povedali so, da so obiskovalci galerije stanovanja podvrgli "intenzivnemu vizualnemu pregledu", pri čemer so nekateri celo uporabili daljnoglede in objektive za povečavo, da bi si lahko bolje ogledali.

Galerija je dejala, da lahko stanovalci težavo rešijo tako, da spustijo žaluzije ali zagrnejo zavese – in sodniki na višjem in prizivnem sodišču so se strinjali. Toda vrhovno sodišče je ugotovilo, da je bila razgledna ploščad "nenormalna" uporaba zemljišča Tate Modern.

"Tožniki ne morejo biti prisiljeni živeti za mrežastimi zavesami ali s spuščenimi žaluzijami vsak dan ves dan, da bi se zaščitili pred posledicami vdora, ki ga povzroča nenormalna uporaba Tata na svoji zemlji," so povedali sodniki.